Seguretat
Motor Seguretat 27/04/2023

Ja saps com tornar a posar a punt l'aire condicionat del cotxe?

Després de l'hivern, el sistema de climatització del vehicle pot no funcionar correctament, però amb aquests consells tornarà a refredar com el primer dia

3 min
Tornar a posar a punt l'aire condicionat del cotxe

No és que a Catalunya hàgim viscut uns hiverns gaire freds els darrers anys, però tot i que les temperatures no baixin tant com abans, durant els mesos hivernals els sistemes d'aire condicionat dels vehicles no es fan servir habitualment. Tot plegat fa que ara que torna la calor els activem de nou... i en més d'una ocasió ens podem trobar que no refreden o que no funcionen com caldria.

L'aire condicionat va ser considerat en el seu dia com un element de luxe, però actualment és més aviat un sistema de seguretat. I és que les temperatures a què pot arribar un vehicle estacionat al sol en ple estiu són tan elevades que resulta imprescindible disposar d'un sistema de climatització efectiu per viatjar amb confort i de manera segura. Això sí, cal tenir present que amb el pas dels anys l'aire condicionat es va deteriorant, fins al punt que directament ens podem trobar que no funcioni. Per aquest motiu avui repassarem una sèrie de consells per tornar a posar a punt l'aire condicionat del cotxe després dels mesos hivernals.

Aplicar fungicida als conductes de ventilació pot evitar l'aparició de males olors.
  • Activa'l un cop cada mes. Quan fem servir molt una cosa es pot fer malbé, però quan no la fem servir també. Per aquest motiu és recomanable activar l'aire condicionat o el climatitzador un cop al mes, fins i tot en els períodes més freds de l'any. D'aquesta manera evitarem que es deteriorin els conductes, mantindrem actives les connexions elèctriques i evitarem l'aparició de bacteris que poden provocar males olors.
  • Combat les males olors. Ja que estem parlant del tema, analitzem per quins motius poden aparèixer olors desagradables quan activem l'aire condicionat després de mesos sense fer-lo servir. Cal tenir present que estem davant d'un sistema que treballa sempre amb una elevada humitat, de manera que el pas del temps pot provocar l'aparició de fongs i bacteris que, com si es tractés d'un aliment en mal estat, provoquen males olors. La solució preventiva és, novament, activar l'aire condicionat regularment. Però si ja tenim males olors, ens ajudarà notablement canviar el filtre de l'habitacle, un consell que ja vam donar quan vam parlar de com reduir els efectes de l'al·lèrgia al volant i que, a més, també ajudarà a augmentar el cabal d'aire que entra a l'interior del cotxe. Això sí, aquesta operació ha d'anar acompanyada de l'aplicació d'un aerosol fungicida als conductes de ventilació del cotxe per eliminar completament les males olors.
Si seleccionem una temperatura inferior als 20ºC el cotxe pot arribar a consumir un 20% més de combustible.
  • Recarrega el gas. Seguint els consells anteriors podrem tenir un aire condicionat en perfectes condicions, però si quan el vulguem activar no aconseguim que refredi l'ambient podria ser que calgués una reparació costosa (per una fuita de gas o una avaria al compressor), però el més habitual és que substituint el gas n'hi hagi prou perquè tot torni a la normalitat. Això sí, cal tenir present que si aquest és el motiu, o bé ha perdut moltes propietats amb el pas dels anys o bé en algun punt del circuit tancat hi ha una fuita.
  • Fes-lo servir de manera intel·ligent. Un cop hàgim tornat a posar a punt l'aire condicionat del cotxe, resulta imprescindible fer-lo servir correctament per evitar que s'espatlli i, alhora, evitar una despesa excessiva de combustible. El primer que cal tenir present és que la temperatura ideal es troba entre els 22 i els 25 graus, i és força desaconsellable abaixar-lo dels 20 graus (en aquest cas el consum de combustible pot augmentar un 20%). D'altra banda, abans d'activar-lo, i especialment si el cotxe ha estat aparcat al sol, és importantíssim ventilar l'habitacle correctament. Per fer-ho tan sols serà necessari abaixar les finestres i circular durant uns minuts per rebaixar la temperatura. Aleshores ja es podrà activar el sistema, que refredarà amb molta més facilitat l'habitacle i ho farà sense haver d'augmentar gaire el consum.
stats