Conducció eficient
Motor 13/07/2018

Set trucs per consumir menys carburant

Us expliquem uns quants trucs i tècniques de conducció eficient per millorar els registres de consum de carburant dels vehicles

Ara Motor
2 min
7 trucs per consumir menys carburant

Amb el preu de la gasolina i el gasoil pels núvols, i amb la necessitat mediambiental de ser més eficients i sostenibles, cada gota de combustible compta i té una repercussió directe sobre la nostra butxaca (i sobre el medi ambient). A continuació us expliquem algunes tècniques per ser uns conductors més eficients i reduir fins a un 15% el consum de carburant del nostre vehicle, amb l'estalvi econòmic que això suposa.

1. Revisar la pressió dels neumàtics

Una correcta pressió dels neumàtics ens permetrà un estalvi de l'ordre del 3% o 4% de combustible. Cal evitar els neumàtics desinflats o amb poca pressió, perquè presenten més superfície de contacte i augmenten la fricció, cosa que genera més resistència i incrementa el consum. De la mateixa manera convé evitar una pressió excessiva, que pot ser perillosa i augmenta la possibilitat de tenir una punxada.

2. Evitar les acceleracions sobtades

Les arrencades a tot gas estan molt bé per al cine o els videojocs, però en el món real són una excentricitat poc eficient. És molt millor accelerar suaument a la sortida d'un semàfor o estop i engranar la segona velocitat al cap de dos o tres segons d'haver iniciat la marxa.

3.Circular amb marxes llargues

A l'hora de circular, especialment en trams de carretera interurbana, és molt important engranar marxes llargues per portar el motor poc revolucionat i avançar a punta de gas. De fet, els cotxes manuals moderns disposen d'una ajuda que ens indica el moment òptim per seleccionar una marxa superior.

4. Mantenir una velocitat constant

Un cop en marxa és molt important intentar mantenir una velocitat uniforme, evitant les acceleracions sobtades. En aquest sentit és molt útil fer ús del control de velocitat (si en disposem al cotxe) mantenint una velocitat constant i moderada que ens permetrà obtenir més bons registres de consum.

5. Desacceleració i frenada

A l'hora de circular cal deixar una bona distància de seguretat amb el cotxe del davant per, entre altres coses, poder frenar amb temps. Val més evitar les reduccions de marxa si no són necessàries: deixar avançar el cotxe per la seva pròpia inèrcia amb una marxa llarga seleccionada per anar-nos aturant sense reduir marxes, embragar i deixar-lo en punt mort just en el moment d'aturar-nos del tot.

6. Repartir bé la càrrega del vehicle

Un bon repartiment de la càrrega i el pes del cotxe reparteix millor les inèrcies del vehicle, augmenta l'estabilitat i la tracció i permet obtenir millors registres de consum. Igualment, convé circular amb el mínim pes possible: evitar carregar objectes innecessaris disminueix el pes i millora el consum.

7. Aire condicionat, ràdio i aparells electrònics

Tots els elements electrònics i elèctrics del cotxe s'alimenten, en última instància, del motor de combustió. Per tant, és bona idea fer un ús racional i moderat del sistema de refrigeració (o calefacció) del cotxe i dels diversos aparells electrònics del vehicle.

stats