Novetats cotxes
Motor Novetats 25/01/2023

Renault convertirà l'Espace en un SUV

El precursor del concepte de monovolum abandonarà la seva icònica carrosseria per convertir-se en un tot camí de grans dimensions

3 min
El nou Renault Espace serà un SUV

L'any 1983 va arribar al mercat un cotxe que va trencar amb tots els esquemes de l'època. Amb una carrosseria d'un únic volum inspirada en la del primer TGV (que havia nascut poc temps abans), Renault va presentar l'Espace, un cotxe que no només resultava innovador pel seu aspecte sinó també pel seu gairebé infinit espai interior. Amb la idea de fer arribar a tothom el confort, l'amplitud i l'equipament d'alta gamma, la marca francesa acabava d'inventar el monovolum modern a Europa.

Els principals atributs del Renault Espace eren la sensació d'espai (que s'aconseguia mitjançant unes finestres de grans dimensions que deixaven entrar molta llum a l'habitacle) i la modularitat interior. No era gens habitual que un vehicle de producció equipés seients intercanviables i extraïbles, ni tampoc que els dos seients davanters es poguessin girar completament en 180º. A més, a l'hora d'escollir els motors la marca del rombe no s'ho va pensar dos cops i va optar per muntar els propulsors més potents que tenia al catàleg.

El Renault Espace va ser presentat l'any 1983

Una història d'èxit

El model que es va posar a la venda l'any 1984 lluïa un disseny molt quadrat i protagonitzat per angles rectes, però l'any 1991 Renault va suavitzar les formes de l'Espace. A més d'una millora aerodinàmica, també va optar per equipar el seu monovolum amb un sistema de tracció total "Quadra" i amb un propulsor V6 PRV de 2.8 litres i 153 CV. Tot plegat sense oblidar el Renault Espace F1, un d'aquells models icònics del món del motor.

L'any 1996 Renault va tornar a renovar el seu model, introduint una versió denominada Grand Espace que incrementava encara més l'espai interior. Pocs anys després, el 2002, va arribar una nova generació... però en aquesta ocasió el canvi era total. Malgrat el plantejament inicial es mantenia sense canvis, aquesta edició apostava per un disseny completament diferent i que s'adaptava al dels Megane, Clio o Scénic de l'època.

Vam haver d'esperar fins al 2015 per tornar a veure un nou Renault Espace, tot i que en aquest cas ja amb una carrosseria diferent i molt més estilitzada. Això sí, el principi d'oferir un espai interior envejable continava intacte... però la tendència és que poc a poc el model s'anés convertint en un SUV.

El model de 2015 correspon a la cinquena generació del popular monovolum

Renault Espace 2023: un nou SUV

I ara, malgrat haver anunciat en el seu moment que els Espace, Scénic i Talisman desapareixerien de la gamma, Renault ha anunciat que el nou Espace serà, definitivament, un SUV de grans dimensions. La idea del fabricant francès és conservar l'espai interior com un dels seus principals atributs, amb fins a 7 places i una modularitat de primer nivell. Però la tendència del mercat a deixar de banda els monovolums no perdona, i l'inventor d'aquesta categoria també haurà de passar pel departament de disseny per renovar la seva estètica i adaptar-la a la moda actual.

El Renault Espace 2023 es construirà sobre la plataforma CMF-CD de l'Aliança i està prevista la seva presentació per aquesta mateixa primavera. Potser que un monovolum tan icònic com l'Espace renunciï a part del seu ADN per convertir-se en un altre tot camí no és una gran notícia, però afortunadament ens permetrà mantenir aquest veterà model uns quants anys més al mercat. Ja en van 40... i que en siguin molts més.

stats