Cotxes policials

Els Mossos d'Esquadra incorporen un Ineos Grenadier a la seva flota

És un dels 62 cotxes 4x4 que ha comprat la policia catalana per uns 4,8 milions d'euros

3 min
Així és l'Ineos Grenadier, el nou cotxe dels Mossos d'Esquadra

Que un cos policial com els Mossos d'Esquadra renovi algunes unitats de la seva flota de vehicles o incorpori un nou model no acostuma a ser una notícia especialment rellevant, perquè en molts casos parlem de vehicles normals, sense cap característica especial respecte a la resta de vehicles que circulen pels nostres carrers i carreteres. Potser en el cas d'Itàlia i el seu Lamborghini Huracán la història és diferent (per no parlar de la policia de Dubai i els superesportius que fan servir com a cotxes patrulla), però a Catalunya res no acostuma a sortir-se de la normalitat.

I és que en línies generals pensar en vehicles dels Mossos d'Esquadra és pensar en diversos models de Seat (Altea i Altea XL amb uns quants anys, Ateca, Arona, Leon o Tarraco per a les unitats de Trànsit), en el Ford Kuga, en el Nissan Qashqai o l'X-Trail, en furgonetes com la Ford Transit, la Nissan NV-200 o la Mercedes-Benz Sprinter i en alguns 4x4 més específics com el Toyota Land Cruiser, les pick-up Toyota Hilux o Ford Ranger i el Suzuki Vitara. Però aquesta normalitat s'ha vist alterada per l'arribada d'un dels 4x4 més radicals que es poden trobar avui en dia al mercat: l'Ineos Grenadier.

62 nous vehicles 4x4

Després de gairebé vint anys des de l'última actualització, el Cos de Mossos d'Esquadra ha renovat la seva flota de vehicles 4x4. En aquest cas, la policia catalana ha incorporat un total de 62 vehicles nous: dos Toyota Hilux per a l'Àrea de Recursos Operatius, tres Toyota Land Cruiser de cinc portes per a la Policia Marítima, 56 Toyota Land Cruiser de tres portes per a les Unitats de Seguretat Ciutadana i la Unitat Regional de Medi Ambient i la veritable joia de la corona: una unitat del nou Ineos Grenadier que anirà destinada al Centre de Comandament Avançat (CCA).

La renovació completa, que ha tingut un cost d'uns 4,8 milions d'euros i "suposa un pas més amb el compromís iniciat de renovar progressivament el parc mòbil del Cos de Mossos d’Esquadra amb adquisicions prèvies de nous vehicles per a les unitats de Seguretat Ciutadana, Ordre Públic o Trànsit", segons afirma el Departament d'Interior, ha destinat prop de 100.000 euros a l'adquisició d'aquest model tan especial. El seu objectiu serà el de garantir l'accés a qualsevol punt de la geografia catalana al CCA en cas d'emergència greu, com ens explica el mateix Cos de Mossos d'Esquadra en aquest vídeo:

Nou Ineos Grenadier per als Mossos d'Esquadra

Un Land Rover Defender modernitzat

L'Ineos Grenadier és, tant per disseny exterior com per prestacions 4x4, el substitut no oficial del Land Rover Defender. I és que després que l'última generació del mític totterreny britànic canviés el seu plantejament cap a una concepció molt més SUV que no pas 4x4, Ineos ha estat l'encarregada de recollir el testimoni d'un dels models més icònics de la història de l'automoció. El resultat és realment atractiu, ja que sota el capó del Grenadier hi trobem un motor dièsel biturbo d'origen BMW amb 3 litres de cilindrada, 3.000 cc i 249 CV de potència.

Però més enllà del motor, el més important en un vehicle així són les seves capacitats off-road. Qualsevol Ineos Grenadier disposa de sèrie d'un xassís d'alta resistència, tres bloquejos de diferencial, reductora i una distància lliure al terra de 26 centímetres. Però, en el cas de la unitat dels Mossos d'Esquadra, també incorpora un cabrestant davanter per poder remolcar, retirar i arrossegar, un enganxall a la part posterior i una càmera específica que permet al Centre de Comandament Avançat transmetre imatges directament a la central.

El Conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, al costat del nou Ineos Grenadier dels Mossos d'Esquadra

Tot plegat forma part d'una renovació de flota que té prevista l'arribada de 529 vehicles nous per al Cos de Mossos d'Esquadra durant aquest any 2024 i que des del 2020 ja ha sumat 1.251 vehicles. Així, a finals d'any s'haurà renovat el 50% de la flota total de vehicles de la policia catalana, i d'entre tots els cotxes disponibles n'hi haurà un que destacarà per sobre de la resta: l'Ineos Grenadier.

stats