Reportatge
Motor 31/03/2020

Seat passa de fabricar cotxes a fabricar respiradors

La planta de Seat a Martorell produeix respiradors assistits per ajudar els hospitals del país en la lluita contra el coronavirus

Ferran Vital
2 min
Seat passa de fabricar cotxes a respiradors

La línia de producció del León a la planta de Seat a Martorell aquests dies presenta un aspecte inèdit: s’ha passat de muntar-hi cotxes a fabricar-hi respiradors assistits necessaris per col·laborar amb les autoritats sanitàries a abastir els hospitals d’aquesta peça clau en la lluita contra el coronavirus.

Els enginyers de Seat han realitzat fins a tretze prototips de respiradors assistits fins a dissenyar el model final que servirà d’ajuda als centres sanitaris del país. De fet, el resultat final, el respirador que han batejat amb el nom d’OxyGEN, ha estat dissenyat en col·laboració amb l’empresa Protofy.XYZ i ja s’està fabricant a les instal·lacions de Seat a Martorell.

Detall línia producció dels respiradors OxyGEN a Martorell

En total hi ha uns 150 treballadors i treballadores de Seat de les diferents àrees de l’empresa col·laborant en la línia de muntatge dels respiradors OxyGEN, utilitzant el motor adaptat d’un eixugaparabrises i fent servir diversos engranatges i eixos de les caixes de canvis de Seat per realitzar el producte final.

Un dels respiradors OxyGEN de Seat

Cada respirador assistit OxyGEN utilitza uns 80 components electrònics i mecànics muntats en una línia que ha pogut estar preparada en un temps rècord: en tan sols una setmana la línia de producció del León ha estat habilitada per fabricar els respiradors. Un cop acabat, cada respirador OxyGEN és sotmès a un test de qualitat de llarga durada que forma part del procés d’homologació del respirador, i després és esterilitzat amb un sistema de llum ultraviolada. Tan bon punt els respiradors de Seat hagin superat la fase d'homologació pertinent, estaran llestos per ser repartits entre els centres sanitaris que els necessitin.

stats