Cotxe elèctric
Ferran Vital

Alemanya destinarà 54.000 milions d’euros a incentivar la compra de cotxes elèctrics

El govern alemany ajudarà tots els compradors de cotxes elèctrics de menys de 40.000 euros

Un Volkswagen elèctric / SERGIO DOMÍNGUEZ Zoom

Alemanya vol ser el primer estat europeu que compleixi els objectius de reducció en les emissions de CO2 i altres gasos contaminants gràcies a l'ajuda als compradors de cotxes elèctrics de zero emissions.

L'ambiciós pla de l'executiu de Berlín entrarà en vigor l'any 2023, i no suposarà cap partida extra als contribuents alemanys, ja que la idea és que els 54.000 milions d'euros destinats a aquest pla surtin de nous impostos de matriculació i circulació aplicats als cotxes de combustió i a un impost específic que encarirà uns tres cèntims el litre de gasolina i dièsel.

Aquest pla es finançarà amb nous impostos als cotxes de combustió i als combustibles fòssils

Aquest pla ha estat ben acollit pels principals fabricants d'automòbil alemanys, com el grup Volkswagen, que reclamava més implicació dels governs europeus en el procés d'electrificació del parc mòbil europeu. De fet, el president del grup Volkswagen, Herbert Diess, ha afirmat: "Necessitem un canvi en el sistema de mobilitat elèctrica. El cotxe elèctric perdrà els inconvenients que té els pròxims anys. Serà tranquil, segur i net".

Les ajudes seran aplicables a tots els compradors d'un cotxe elèctric nou sempre que el seu preu de compra sigui igual o inferior als 40.000 euros, cosa que deixa fora de l'equació alguns dels cotxes elèctrics més desitjats del moment, com ara el Tesla Model 3 o el flamant Porsche Taycan. Per contra, el el nou Volkswagen ID3 o el futur Seat el-Born es podran beneficiar d'aquestes ajudes.

A banda d'incrementar els impostos dels carburants i dels cotxes de combustió, el pla del govern presidit per Angel Merkel també inclou més impostos als bitllets de companyies aèries i la rebaixa del preu del servei públic de ferrocarrils i altres serveis de transport públic. A més a més, el govern d'Alemanya oferirà ajuts i bonificacions fiscals per a la instal·lació de nous sistemes d'aïllament tèrmic i finestres en els nous edificis i en prohibirà instal·lar nous sistemes de calefacció de petroli a partir del 2026.