Motor  /  Competició 01/09/2016

Verstappen, el nou noi dolent de la F1?

L'holandès és un jove pilot ple de talent, però que competeix al límit de la legalitat, cosa que el situa al centre de la polèmica

Ferran Vital
3 min
Verstappen, el nou noi dolent de la F1?

A aquestes altures de la temporada, tothom sap que Max Verstappen és un pilot diferent. Un noi de només divuit anys que no deixa mai fred ningú amb el seu caràcter i les seves actuacions sobre l’asfalt.

I és que la polèmica ha acompanyat el jove pilot neerlandès des dels seus inicis a la Fórmula 1. En primer lloc, molts consideraven que era massa jove per pujar a un monoplaça de Fórmula 1 (va arribar a la categoria amb només disset anys), després va protagonitzar una competència no gaire sana amb el seu company d’equip a Toro Rosso, el madrileny Carlos Sainz, que va enverinar l’ecosistema del feu de Helmut Marko fins al punt de forçar el seu ascens a l’equip Red Bull.

Però el que fa realment diferent Verstappen és el seu talent a l’hora de posar-se al volant. Verstappen és un pilot agressiu i molt ràpid, capaç de realitzar avançaments impossibles o de tapar els forats als seus perseguidors amb la sang freda necessària per no cometre erros, tal com vam viure a Montmeló.

Contràriament al que podria semblar, Verstappen no és un pilot impulsiu, ja que un dels seus punts forts és la capacitat mental i de concentració, i que no es deixa portar pels seus instints a la cursa, sinó que analitza sistemàticament les seves accions i arriba fins allà on vol arribar. De fet, les accions i l’atreviment del neerlandès recorden altres grans pilots del passat, i les comparacions amb Senna, Schumacher o Hamilton no s’han fet esperar.

Per això sorprèn, fins a cert punt, la polèmica generada per les accions de Verstappen al GP de Bèlgica, on va protagonitzar una topada amb els dos Ferrari en el primer revolt de la cursa i després se les va tenir amb Raikkonen quan aquest el va voler avançar.

En la primera acció Verstappen ataca el vèrtex del revolt després d’una mala sortida, on perd la segona posició obtinguda el dia abans a la sessió de qualificació. En aquesta acció, Verstappen es toca amb Raikkonen, que queda encaixonat entre el jove holandès i el seu company Vettel, que intenta un avançament per l’exterior tallant molt per l’interior. Tot i que la majoria de 'tifosi' no deuran estar d’acord amb mi, no acabo de veure que la culpa sigui únicament de Verstappen -tot i que crec que sí n’és responsable.

La segona acció polèmica de Verstappen a Spa-Francorchamps va ocórrer tretze voltes després, quan Raikkonen mirava d’avançar el Red Bull de Verstappen i aquest va defensar-se amb ungles i dents, al límit del reglament.

En aquesta segona ocasió, crec que Verstappen va jugar am foc i podria haver originat un accident (curiosament, aquesta acció em va recordar molt una de Schumacher amb Damon Hill el segle passat). Amb tot, els comissaris no van considerar oportú sancionar el jove pilot holandès de mare belga i que, per tant, corria a casa.

Les accions de Verstappen, siguin legals o no, formen part del seu pilotatge. I el cert és que la Fórmula 1 necessitava un revulsiu com Verstappen, capaç de centrar l’actualitat mediàtica tot i no ser en el millor equip (Mercedes) o en el que més masses mou al planeta (Ferrari).

La seva aparent manca de disciplina i la seva agressivitat a la pista el fan brillar amb llum pròpia. I millor serà anar-s'hi acostumant: aquesta no serà l'última polèmica protagonitzada pel jove pilot neerlandès.

stats