Seguretat viària

Catalunya és la tercera comunitat amb més accidents per xocs amb animals salvatges

El 63% dels accidents greus a Catalunya al llarg de l’any 2024 van ser a causa de xocs amb senglars, amb una incidència molt elevada a la província de Lleida

Els accidents per xocs amb animals salvatges no reculen a Catalunya des de fa més deu anys, segons apunta un estudi del centre d’estudis d’opinió Ponle Freno i la Fundació Axa. Catalunya ocupa el tercer lloc en el rànquing de l’estat espanyol pel que fa a accidents provocats pel xoc amb un animal salvatge. Pel que fa a la gravetat d’aquests accidents destaca, amb una forta incidència, la mortalitat registrada a Lleida, que es col·loca com la segona comunitat amb més accidents mortals causats per impactes amb animals salvatges.

El 63% dels accidents causats per un xoc amb un animal a Catalunya al llarg del 2024 van estar relacionats amb els senglars, seguits a molta distància pels xocs mortals protagonitzats amb gossos (11%), cabirols (9%), cérvols (7%) o altres animals (11%). Aquesta realitat és una especificitat catalana, ja que, mentre que el senglar és el principal causant de xocs a les carreteres catalans i els cabirols ocupen la tercera posició, amb només un 9% del total, el contrast és especialment destacat amb el conjunt de l’estat, on els cabirols suposen el 55% dels accidents registrats. L’estudi deixa clar, un cop més, algunes de les conseqüències més greus de la sobrepoblació de senglars als boscos catalans i com poden suposar un perill molt real per als conductors de vehicles, amb un especial èmfasi en les motocicletes.

Cargando
No hay anuncios

El moment més crític de l’any

L’estudi també conclou que els moments de màxima incidència i risc de xoc amb animals salvatges a Catalunya són els caps de setmana –especialment els diumenges– i els mesos d’octubre, novembre i desembre. Per contra, els dies amb menys accidents registrats a Catalunya són els dimecres i els mesos d’estiu (juny, juliol i agost). Això és perquè durant els mesos d’estiu hi ha més hores de llum i els senglars, cabirols o cérvols esperen que sigui de nit o de matinada per buscar menjar i aigua, mentre que durant la tardor els senglars i la resta d’animals es desplacen per buscar menjar en zones semiurbanes durant les hores de la tarda i el vespre, coincidint amb les hores de màxim trànsit i densitat a les carreteres.

Cargando
No hay anuncios

Alguns consells de prevenció

Tot i que realment és complicat evitar els xocs amb animals salvatges quan envaeixen la carretera, prendre algunes mesures senzilles pot servir per minimitzar els danys per aquestes col·lisions, o fins i tot evitar-les.

Cargando
No hay anuncios

Per poder preveure aquests accidents és important fer cas dels trams senyalitzats per alerta de presència d’animals, i de manera genèrica quan circulem –sobretot al vespre i a la nit– per carreteres locals o comarcals de zones rurals. A més, és del tot necessari mantenir en un bon estat el sistema d’enllumenat del vehicle (neteja de fars i estat de les bombetes) i del parabrisa per tenir una visibilitat òptima durant les hores de foscor i adequar la velocitat per tenir més temps de reacció. Finalment, és important evitar cops bruscos de volant; si anem en cotxe, pot ser preferible frenar en sec i atropellar un animal frontalment que sortir de la carretera o envair el carril contrari i xocar amb un altre vehicle.

Si malgrat tot tenim un accident és necessari que truquem immediatament al telèfon d’emergències 112 i senyalitzem l’espai per evitar nous impactes amb altres vehicles fent ús dels sistemes de visibilitat obligatoris. Amb tot, és convenient no acostar-nos gaire a un senglar després d’un xoc, sobretot si l’animal encara està viu i malferit, ja que pot ser perillós per als humans.