Dona i conducció
Motor 16/05/2018

Les dones podran conduir a l’Aràbia Saudita a partir del 24 de juny

El règim saudita, una de les últimes monarquies absolutes del món, permetrà que les dones condueixin a partir del mes de juny

Ara Motor
2 min
Les dones podran conduir a l’Aràbia Saudita a partir del 24 de juny

Tot i que sembli un anacronisme (ho és), a l’Aràbia Saudita les dones no han pogut conduir vehicles per imperatiu legal. El règim monàrquic de l'Aràbia Saudita, un país profundament masclista, era un dels últims països del món on les dones no podien posar-se al volant de cap mena de vehicle.

Però aquesta discriminació sexual sembla que ha arribat a la seva fi: el ministre de transports de l’estat saudita, Mohammed al-Bassami, ha confirmat que les dones podran conduir vehicles legalment a partir del 24 de juny. Fins ara algunes dones s’havien posat al volant en actitud reivindicativa, però els tribunals de l’estat saudita han actuat contra elles aplicant, en alguns casos, delictes de terrorisme i atemptat contra l’ordre públic.

Manal Al-Sharif, una de les líders feministes més rellevanst d'Aràbia Saudita

El rei saudita Salman bin Abdulaziz, que va accedir al tron fa poc més de tres anys, ja havia anunciat fa uns mesos que aixecaria les restriccions que afecten les dones i la conducció de vehicles, tot i que sense arribar a especificar una data concreta. No ha sigut fins després d’una reunió amb els ulemes del regne (un consell de savis) que l’executiu ha donat llum verda a aquesta iniciativa legal, en constatar que no contradiu cap precepte de la xaria o llei islàmica que inspira l’entramat legal de l’estat àrab.

Les dones que vulguin obtenir el permís de conducció hauran de ser majors de 18 anys d’edat i matricular-se en una de les cinc autoescoles femenines que s’obriran a tot el país (no es preveu la possibilitat de crear autoescoles mixtes). Amb aquesta iniciativa el govern de Salman bin Abdulaziz continua amb la seva política de tímides reformes alhora que facilitarà la lleu però constant presència de la dona al mercat laboral.

stats