Indústria

Ford i General Motors creixen als Estats Units impulsats pels aranzels de Trump

General Motors protagonitza el millor inici d’any de la seva història a nivell de vendes i Ford creix un 14,2% en el mercat nord-americà com a resultat de les polítiques proteccionistes de l’administració Trump

Ford i General Motors, els dos grans gegants de la indústria automobilística dels Estats Units, semblen passar per un moment dolç gràcies a les polítiques proteccionistes impulsades per l’administració Trump. Les mesures impulsades han donat oxigen a General Motors i Ford, dues matrius industrials que passaven algunes de les hores més fosques del seu passat recent, amb un replegament comercial que en el cas de General Motors l’ha fet desaparèixer del mercat europeu i en el cas de Ford ha hagut de prescindir d’alguns dels seus models de més èxit els últims anys.

General Motors acumula un creixement de les vendes del 12% durant el primer trimestre de l’any i del 9% en el segon trimestre de 2025, i protagonitzen el millor inici d’any de la seva història. Algunes de les filials del grup com Buick (especialitzada en SUV i totcamins) han crescut un 29% durant l’inici d’any, mentre Chevrolet també ha crescut un 9% gràcies a les vendes de les seves camionetes i totcamins. Curiosament, Chevrolet també ha estat la marca líder en el segment de vendes de cotxes elèctrics per primer cop en la història, i ha superat Tesla en volum total de producte i quota de mercat.

Cargando
No hay anuncios

El creixement de Ford en aquest inici de 2025 també ha estat protagonitzat per l’augment de la demanda de SUV o totcamins i de camionetes o pickup, amb un increment de les vendes durant el segon trimestre de 2025 del 14,2%. El president de la divisió automobilística de Ford Blue i Model e, el nord-americà Andrew Frick, assegura que la clau del creixement rau “en el fet que els clients valoren un producte fet a Amèrica i per als americans”. El creixement de les vendes de Ford se centren en el sector de les camionetes o pickup, però també en el dels híbrids endollables o PHEV i dels models totalment elèctrics, amb un creixement del 14,7% sobre el total del mercat.

Un creixement real, però amb peus de fang

Les bones xifres de vendes dels dos gegants de la indústria automobilística nord-americana al seu mercat contrasten amb les dificultats que troben els fabricants estrangers a causa dels aranzels comercials, especialment si no disposen de fàbriques en territori estatunidenc. Amb tot, el moviment proteccionista de Trump també pot tenir un efecte comercial negatiu per a Ford i General Motors, com és el de tancar-se excessivament sobre el seu mercat local. D’entrada tots dos fabricants no volen renunciar al gairebé milió i mig de camionetes que cada any es venen als Estats Units, però una especialització excessiva amb un producte molt orientat a les particularitats del mercat nord-americà pot comportar també a certes dificultats per competir amb productes polivalents en la resta de mercats, especialment l’europeu.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, cal recordar que ja fa més de cinc anys que General Motors va traspassar Opel al grup Citroën-Peugeot (actual Stellantis) i es va desentendre del mercat europeu, i que Ford passa hores baixes al Vell Continent després d'haver retirat models icònics com el Fiesta, el Focus o el Mondeo per estalviar costos de producció i desenvolupament. El creixement de General Motors i de Ford és real, però massa segmentat i focalitzat en totcamins grans i camionetes, que si bé encara gaudeixen d'una gran popularitat als Estats Units, són productes sense sortida comercial real al mercat europeu, japonès o de la Xina.

Per últim, també convé destacar que el creixement i lideratge del segment dels cotxes elèctrics al mercat domèstic nord-americà de General Motors i el creixement de Ford es deuen a diverses circumstàncies que es poden resumir en una crisi de lideratge i producte de Tesla i els alts aranzels que han de pagar els models xinesos, japonesos o europeus, més que no pas per l'evolució tecnològica i qualitat del producte local estatunidenc. En aquest sentit, convé destacar que Ford ha hagut d'arribar a acords i signar diversos convenis per poder fer ús de les plataformes, mecàniques i tecnològiques elèctriques desenvolupades pel grup Volkswagen pels seus models elèctrics a tot el món, ja que actualment no té una tecnologia pròpia prou madura per poder desenvolupar productes propis i diferenciats.