Seguretat vial
Motor Novetats 20/11/2016

Educació viària a les escoles?

Recuperar l'educació viària als centres docents pot ser un dels factors que contribueixin a reduir la mortalitat a les carreteres

Ferran Vital
2 min
Festa educació viària al Fòrum

Avui se celebra el Dia Internacional de les Víctimes d'Accidents de Trànsit, que a casa nostre ha estat reivindicat per l'associació Stop Accidents, que ha celebrat un acte al Parc de la Ciutadella de Barcelona.

A l'acte hi han assistit diverses personalitats polítiques, com ara l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, o el conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané. Entre altres coses, els polítics s'han compromès a seguir treballant per reduir la xifra de víctimes a les carreteres catalanes.

Reducció de la mortalitat

Els darrers dos anys a Catalunya hi ha hagut un descens notable de la mortalitat, de prop d'un 15%. Amb tot, el país encara és lluny de la xifra ideal de zero morts a les carreteres, ja que des de començament d'any hi ha hagut 131 víctimes mortals i més de 700 ferits a tot Catalunya.

El paper de les institucions i les escoles

Tant si ens agrada com si no, les sancions (o la por de rebre'n) han estat certament un element important en la rebaixa d'accidents a la carretera els darrers anys. Amb tot, aquest tipus de mesures no són del tot eficaces per acabar amb la sinistralitat i els accidents a la nostra xarxa viària.

De fet, les institucions tenen una part de responsabilitat en alguns dels accidents, ja que l'estat de les infraestructures no sempre és l'òptim, perquè l'estat de conservació de l'asfalt, la senyalització o la saturació d'importants nusos de comunicació (la N-240 a les terres de Ponent, la N-340 a les Terres de l'Ebre o la C-31 al Garraf) són algunes de les causes d'accidentalitat.

L'associació Stop Accidents ha volgut reclamar avui a les administracions una reivindicació força encertada: incloure algunes hores (o fins i tot una matèria) d'educació viària a les escoles i als instituts del nostre país. Fins fa uns cursos, en les matèries d'educació per la ciutadania o la que la va substituir, educació cívica, es dedicaven parts importants del temari a l'educació viària, però d'ençà que aquestes matèries va ser eliminades per encabir-hi l'assignatura de religió (o l'alternativa de cultura i valors ètics), la majoria de centres educatius no dediquen cap hora a l'educació viària, ja que no queda inclosa al currículum educatiu.

Reincorporar aquests continguts pot ajudar a fer que els noves generacions de conductors siguin més respectuosos a l'hora de circular en cotxe, motocicleta o bicicleta, i reduir així el risc d'accidents i les conseqüències que tenen.

stats