Cotxe elèctric
Ara Motor

La demanda de cotxes elèctrics multiplicarà les gigafàbriques de bateries de liti

L'arribada del cotxe elèctric esperona la demanda de bateries elèctriques del sector automobilístic i creixerà a un ritme que obligarà a la creació de noves plantes dedicades a la construcció de bateries de liti

La demanda de bateries de liti multiplicarà les gigafactories / TESLA Zoom

L’informe de l’Agència Internacional de l’Energia (IEA) ho especifica clarament: l’augment exponencial dels cotxes elèctrics provocarà que calgui construir, com a mínim, 10 gigafactories (o gigafàbriques) més com la que Tesla ha inaugurat a Arizona per abastir la demanda global de bateries de liti.

L’IEA, amb seu a París, apunta que dels poc més de 3 milions de cotxes elèctrics que circulen a dia d’avui a tot el món es passarà a més de 220 milions al 2030, sense comptar els cotxes híbrids i híbrids endollables (PHEV) que també necessiten bateries de liti per emmagatzemar la seva energia.

L’increment de la demanda elèctrica farà que la demanda de petroli disminueixi, segons les prediccions de l’IEA. Segons apunta el seu informe, el 2030 s’extrauran menys barrils de cru que actualment per la davallada de la demanda de vehicles de combustió.

La major part de la demanda de bateries provindrà de la Xina, i és que el gegant asiàtic fa temps que ha iniciat la transició del model de mobilitat, de la mà del govern xinès, que té dissenyat un ambició projecte d’electrificació del parc mòbil del país. Però Noruega és, de llarg, el paradís dels cotxes elèctrics a tot el món: més d'un 39% de les noves matriculacions al país escandinau van ser de vehicles elèctrics, una xifra que mostra fins a quin punt el govern noruec i la seva societat han apostat per aquesta nova forma de mobilitat.

La gigafactoria que Tesla ha obert a Nevada ara fa uns mesos té una capacitat per abastir la meitat de la demanda mundial actual de bateries per a cotxes elèctrics, però segons apunta l’Agència Internacional de l’Energia la demanda d’aquestes bateries creixerà tant que caldrien 10 instal·lacions més com la Gigafactoria de Nevada (amb més de 10 milions de m2) per abastir la demanda mundial.