Indústria
Motor Novetats 08/06/2023

Tan sols un 15% dels conductors que volen canviar el seu vehicle comprarien un cotxe elèctric

El preu, l'autonomia i la manca d'infraestructura de recàrrega són uns dels principals impediments a l'hora d'abandonar la combustió

2 min
Tan sols un 15% dels conductors que volen canviar el seu cotxe compraríen un elèctric

El món de l'automoció està canviant a tota velocitat amb l'objectiu final d'aconseguir les zero emissions. Però malgrat que les institucions pressionin els fabricants per electrificar les gammes i les marques cada vegada ofereixin més opcions híbrides o elèctriques, no tots els països estan fent el canvi a la mateixa velocitat. I no cal marxar d'Europa per veure aquesta diferència, ja que fins i tot al Vell Continent es pot comprovar fàcilment que països com Noruega, Dinamarca, Suècia o Alemanya tenen una quota de mercat de vehicles elèctrics molt superior a la d'Espanya.

Precisament per aquest motiu no hauria de sorprendre a ningú una de les dades que ha aportat el darrer Estudi Motor 2023 de l'Observatori Cetelem, i que indica que tan sols un 15% dels conductors que s'estan plantejant l'adquisició d'un vehicle nou apostarien per un d'elèctric. Per obtenir aquestes dades s'ha fet una enquesta entre 1.959 persones i, com és evident, els resultats finals no són exactament extrapolables al conjunt de la societat. Però indiquen, si més no, que encara queda un llarg camí per recórrer en matèria d'electromobilitat.

El preu i l'autonomia són els principals impediments a l'hora de comprar un vehicle elèctric

Preu i autonomia, principals impediments

Del total dels enquestats, un 47% disposen de cotxes dièsel i un 42% de gasolina, de manera que tan sols un 11% condueixen un vehicle amb algun tipus d'electrificació o hibridació. Però si aquest percentatge no és més elevat és, principalment, pels preus dels vehicles elèctrics i per les autonomies limitades. Del total dels conductors enquestats, un 66% opinen que el preu dels elèctrics és massa elevat, davant del 55% que ho creuen dels híbrids.

A més, amb un 57% de les respostes, l'autonomia insuficient és el segon gran impediment per als conductors a l'hora d'adquirir un cotxe elèctric. El 21% dels conductors que han declarat plantejar-se l'opció de comprar un cotxe elèctric demanen una autonomia superior als 500 quilòmetres, mentre que el 26% demanen una autonomia d'entre 300 i 400 km, cosa que mostra un augment respecte del 2022 de quatre punts percentuals.

El preu mitjà de compra d'un elèctric entre els enquestats és de 28.618 euros, mentre que per als híbrids la xifra baixa fins als 27.530

També s'esmenten impediments com la manca d'infraestructures per recarregar, amb un 40% de mencions. Més enllà d'això hi trobem els elevats temps de recàrrega (39%), la preferència d'un híbrid (26%) o la manca de confiança en aquesta tecnologia (25%). En qualsevol cas el que resulta curiós de l'estudi realitzat per l'Observatori Cetelem és que, segons apunten, el percentatge dels enquestats que creuen en el cotxe elèctric com a solució per a una mobilitat més sostenible és del 57%, dada que pateix un important descens respecte de l'any anterior, quan es va situar en un 70%.

I, com dèiem al començament, tan sols un 15% dels conductors enquestats tenen la intenció de comprar un cotxe elèctric durant els 12 mesos vinents, percentatge que augmenta fins al 26% en els 24 mesos vinents. L'import mitjà previst entre aquells que tenen intenció de comprar un vehicle d'aquest tipus és de 28.618 euros, una mica més dels 27.530 euros que els enquestats estarien disposats a gastar en la compra d'un híbrid.

stats