CES Las Vegas
Motor Novetats 10/01/2022

BMW iX Flow: canvia de color segons l’ocasió

La marca bavaresa sorprèn amb un prototip capaç de canviar el color de la seva carrosseria a demanda del propietari

2 min
BMW iX Flow

És una de les sensacions al CES de Las Vegas que se celebra aquests dies a la ciutat nord-americana. Com els camaleons, el nou prototip BMW iX Flow canvia de color segons l’ocasió gràcies a l’ús de tinta electrònica a la seva carrosseria. De fet, no és que aquest prototip canviï el color de la pintura de la seva carrosseria, ja que això seria tecnològicament impossible. El que fa és jugar amb colors foscos i clars, combinant-los en moltes opcions diferents.

L'iX Flow modifica la pel·lícula adhesiva que recorre tota la carrosseria mitjançant la tecnologia electroforètica, la mateixa que permet que un vidre esdevingui més o menys opac en funció de la llum que rep. Segurament heu vist –o teniu– les ulleres que modifiquen la seva foscor en funció de la llum ambiental que les envolta: el principi d’aquest iX és, doncs, molt similar.

BMW iX Flow
BMW iX Flow
BMW iX Flow

La pel·lícula adhesiva que recorre la carrosseria del prototip de BMW pot modificar-ne l'opacitat i tonalitat la des del blanc fins al negre més fosc mitjançant estímuls elèctrics. La pel·lícula adhesiva de l’iX Flow compta amb milers de petites càpsules o cèl·lules amb pigments clars o blancs, carregats d'ions negatius, i amb pigments foscos o negres, carregats d'ions positius.

La tinta electrònica que pot modificar el color del vehicle és també la mateixa que ja fa molts anys que es fa servir en llibres electrònics i altres dispositius digitals de lectura, i és molt eficient des d’un punt de vista energètic. El vehicle gasta poca electricitat al canviar de color, i un cop modificat el color de la carrosseria ja no n’ha de gastar més per mantenir-lo.

Aquesta nova tecnologia podrà facilitar una eventual integració del model en el seu entorn, en funció de la meteorologia o les condicions ambientals. “A l’estiu seria possible que el cotxe fos de color blanc, per rebutjar la calor i ajudar a mantenir el cotxe a una temperatura més fresca, i, en canvi, en cas de nevada important un cotxe fosc és més fàcilment identificable i destaca més que no pas un de clar –diu Frank Weber, membre del consell de direcció de BMW–. A més, aquest sistema ofereix noves experiències tecnològiques i digitals que van més enllà de les pantalles i que permeten fusionar el món virtual o digital amb el món real”, afegeix.

stats