La guantera
Novetats 04/05/2018

Un any ple d’aniversaris de motor

Aquest 2018 viurem diverses commemoracions relacionades amb el món del motor

3 min
Un any ple d’aniversaris de motor

Aquest 2018 viurem diverses commemoracions relacionades amb el món del motor, sobretot pel que fa al naixement de models de vehicles que han estat icònics amb el pas dels anys. Fem una repassada a alguns dels més importants que cal tenir en compte els pròxims mesos.

Citroën 2CV: 70 anys

Vincent Auriol, president de França, va descobrir el Citroën 2 CV per primer cop de manera oficial i protocol·lària al Saló de París del 1948. El cotxe, hereu del TPV creat el 1936, el van vendre durant 42 anys, i se’n van despatxar més de cinc milions. Tot un símbol de la història de la mobilitat, convertit en un fenomen social que va començar a la pagesia francesa.

Opel GT: 50 anys

Tot i que el van presentar al 1965 al Saló de Frankfurt, l’Opel GT no el van comercialitzar fins tres anys després. Dissenyat per Erhard Schnell a l’estudi de la marca a Russelsheim, a l’inici disposava de dues motoritzacions de 60 i 90 cavalls, respectivament. Aquest revolucionari tracció posterior arribava als 195 per hora, i en cinc anys se’n van vendre més de 103.000.

Citroën Mehari: 50 anys

L’ambient del Maig del 68 va impulsar el llançament d’un cotxe que pretenia ser sinònim de llibertat, el Mehari. Un descapotable amb un disseny innovador i creatiu, construït sobre la base del Dyane 6 i que només pesava 525 kg gràcies a la carrosseria de plàstic. El 1987 es va deixar de fer, després de 145.000 unitats venudes. Van buscats, i ara n’hi ha una versió elèctrica.

Peugeot 504: 50 anys

El 1969 el van escollir Cotxe de l’Any a Europa. Durant els anys que va estar en producció en van fabricar gairebé 3.700.000 unitats. Quan el van presentar, el 1968, va sorprendre pel disseny, concebut per Pininfarina. Tot i el seu aspecte seriós, aquest cotxe va tenir un gran protagonisme en curses com el Ral·li Safari, el Bandama o el del Marroc, amb grans victòries.

Ducati Monster: 25 anys

Va ser la gran destacada del saló Intermot del 1992, a Colònia, i un any després sortia al mercat la que és una de les motos més importants de la marca de Borgo Panigale. La Monster ha popularitzat el concepte de naked esportiva, i ha evolucionat amb els anys. En ocasió d’aquest aniversari, la marca italiana, propietat -per ara- del grup AudiVW, organitza molts actes.

Porsche: 70 anys

El 356 Roadster va ser el primer Porsche de la història. Nascut el 8 de juny del 1948, va ser la posada en pràctica dels somnis del seu creador, Ferry Porsche, que havia heretat tota l’experiència del seu pare, Ferdinand, creador de diversos vehicles anteriors fets per la seva pròpia enginyeria des de començaments del segle passat. El successor del 356 va ser el mític 911.

Land Rover: 70 anys

La mítica marca britànica celebra el 70è aniversari, i per celebrar-ho han creat una versió molt especial del Defender, la Works V8. Anirà equipada amb el motor més potent que han fet mai: un gasolina atmosfèric de 5 litres, V8 i capaç de generar 405 CV. Aquest cotxe podrà arribar als 171 km/h i portarà un canvi automàtic de vuit relacions. Només en faran 150 unitats.

Renault: 120 anys

Louis Renault va sorprendre els seus veïns del carrer Lepic quan un dia del 1898 es va presentar amb una voiturette que havia construït ell mateix, equipada amb motor al davant i un canvi de marxes molt original que li permetia enfilar-se fàcilment pels turons del barri de Montmatre. El Tipus A, que és com es coneixia aquell vehicle, va ser el primer Renault de la història.

stats