Circuit de Catalunya
Motor Història 12/09/2021

El Circuit de Catalunya celebra 30 anys de vida

El 10 de setembre del 1991 es va inaugurar el traçat de Montmeló, un dels millors circuits del món

El Circuit de Catalunya celebra 30 anys d'història

El 10 de setembre del 1991 es va inaugurar oficialment el Circuit de Catalunya, un emplaçament modern i segur que recollia l’herència d’antics traçats urbans catalans com els de Montjuïc i de Pedralbes o el de l’Autòdrom de Terramar, el primer circuit de l’Estat i un dels pioners a escala europea. Tot i que el circuit es va inaugurar oficialment un 10 de setembre, la primera cursa no s’hi va celebrar fins als dies 13, 14 i 15 de setembre del 1991, amb motiu del Campionat d’Espanya de turismes.

A finals del mateix mes de setembre també s’hi va celebrar el primer Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1, i les motocicletes no arribarien fins a la temporada següent, coincidint també amb els Jocs Olímpics del 1992 de Barcelona. I és que, de fet, durant els Jocs Olímpics del 1992 el Circuit de Catalunya va acollir el punt de sortida i arribada de la cursa ciclista de 100 quilòmetres contrarellotge.

Més endavant el Circuit de Catalunya va ampliar la seva cartera d’esdeveniments, amb la celebració de curses de resistència (24 Hores de Catalunya de Motociclisme i 24 Hores de Barcelona d’Automobilisme), així com curses de ral·licròs (World RX), les World Series de la Fórmula Renault, les European Le Mans Series, curses de Superbikes o el DTM, entre molts altres esdeveniments de motor que han ajudat a popularitzar el traçat de Montmeló.

Tota aquesta trajectòria esportiva ha permès veure els millors pilots del món sobre l’asfalt del circuit català, però també ha creat una indústria específica al seu voltant que va més enllà dels turistes i visitants del circuit. De fet, algunes empreses punteres del món del motor de competició com QEV Technologies tenen les seves instal·lacions en un polígon industrial annex al circuit, o altres empreses (espacialment fabricants automobilístics) aprofiten els dies lliures per fer ús del Circuit de Catalunya per fer proves i demostracions del seu producte, així com cursos de conducció i jornades de formació per millorar la seguretat viària.