Motor Història 27/09/2016

40 anys de Fiesta

Ford celebra el 40è aniversari del seu utilitari més popular

Ferran Vital
2 min
40 anys de Fiesta

Ford s’havia de ressituar al mercat a inicis dels anys 70. La crisi del petroli i el conseqüent increment del preu de la benzina feien que el públic europeu i en menor mesura, també l’asiàtic i l’americà, optessin per comprar cotxes més petits, econòmics i amb menor consum que fins al moment.

El primer Fiesta celebra 40 anys

A més, al mercat europeu ja feia alguns anys que el Fiat 127 (al nostre país el Seat 127) o el Simca 1000, entre altres, gaudien del favor del públic al vell continent. Per competir en el segment, Ford va crear un nou cotxe, més petit, polivalent i amb menors consums, al qual va batejar amb el nom de Fiesta.

Era l’any 1976 i Ford mai havia fabricat un vehicle “hatchback”, és a dir, compacte, i amb motor transversal i tracció davantera, cosa que generava inquietuds i dubtes a la cúpula de Ford. La jugada, però, va sortir-li molt bé a la marca de l’oval, i va convertir-se ben aviat en un súper vendes.

Aquella primera generació, que pesava uns 800 quilos i va arribar a erogar fins a 84 cavalls, era fabricat a diverses plantes del món, entre les quals hi havia la d’Almussafes, al País Valencià. La primera generació fou vigent fins al 1983, quan Ford va fer un "restyling” estètic i va dotar de nous motors a la plataforma i bastidors originals.

L’any 1989 Ford va presentar la segona generació, que es va fabricar fins 1995, amb millors acabats i motors d’injecció més potents. La tercera generació va estar vigent entre 1995 i 2002, i la quarta entre 2002 i 2007. La cinquena generació, fabricada des de 2008, ha estat vigent fins a l’actualitat, per bé que Ford ja treballa en la propera generació del seu utilitari.

Fiesta de darrera generació

I és que l’èxit del Fiesta al llarg dels darrers quaranta anys ha estat espectacular: mantenint-se entre els més venuts del seu segment, el Fiesta ha estat líder de vendes els darrers quatre anys a Europa al seu segment, i ja s’han comercialitzat més de 17 milions d’unitats d’aquest vehicle, cinc milions dels quals han estat fabricats a Almussafes, al País Valencià.

stats