Ferran Vital

Cinc invents americans

Jetfire Zoom

Els Estats Units són un dels països del món on existeix una cultura més relacionada amb l’automòbil. La seva història, societat i cultura no s’entenen dissociades de l’evolució del món del motor, un dels senyals d’identitat més coneguts del gegant nord-americà. Entenent aquest context, és comprensible que la contribució dels Estats Units en la indústria de l’automòbil hagi estat enorme. Avui us proposem un repàs per cinc de les innovacions més importants de la indústria de l’automòbil amb marcat accent americà:

1- L’aire condicionat

Considerat un luxe a Europa fins a finals del segle XX, l’aire condicionat fou incorporat per primera vegada en un cotxe pel fabricant Packard l’any 1939. El seu gran competidor, Cadillac, va muntar el primer sistema automàtic de refrigeració l’any 1964.

Packard 1939 Zoom

Packard 1939

2- Canvis automàtics

L’any 1939 Oldsmobile va crear el sistema de canvi automàtic Hydramatic. GM, Cadillac o Pontiac van copiar ben aviat aquest sistema de canvi automàtic fins convertir-lo en majoritari.

Oldsmobile 1939 Zoom

Oldsmobile 1939

3-Turbo de carrer

Els europeus sempre hem admirat models com el 911 Turbo o el BMW 2002, al considerar-los vehicles revolucionaris que van incorporar la tecnologia turbo. El que molta gent no sap, però és que el primer cotxe de carrer dotat d’un turbo (en aquell cas un Garret T05) fou l’Oldsmobile F-85 Jetfire, fabricat l’any 1962.

F-85 Jetfire Zoom

F-85 Jetfire

4-Control de tracció

Malgrat que molta gent considera que Mercedes fou qui va inventar el sistema de control de tracció, el Riviera de 1971 amb el motor de 7’5 litres ja incorporava un senzill ordinador que comparava la velocitat i el gir de les rodes davanteres i posteriors, i en cas de pèrdua de tracció tallava la injecció de combustible al motor. Un sistema rudimentari, però eficaç.

Buick Riviera Zoom

Buick Riviera / Youtube

SUV.

Els vehicles més de moda a l’inici del segle XXI, ja existien als Estats Units fa vora mig segle. Jeep va crear el Grand Wagoneer, el primer tot-camí de luxe que es va adelantar una dècada al Range Rover, mentre que al 1979 l’AMC Eagle es convertí en el primer “crossover” de la història.

AMC Eagle Zoom

AMC Eagle