Fórmula 1
Motor Competició 05/02/2023

Ford tornarà a la Fórmula 1 l'any 2026 en col·laboració amb Red Bull

Es tracta d'una aliança tècnica i estratègica per al desenvolupament de la unitat de potència híbrida de nova generació que es farà servir a partir d'aquell mateix any

3 min
Ford tornarà a la Fórmula 1 l'any 2026 en col·laboració amb Red Bull

La temporada 2023 de Fórmula 1 és a punt de començar i molts equips ja estan presentant els monoplaces amb què hi participaran. Recentment Red Bull ha presentat al públic el seu cotxe, però curiosament el bòlid que faran servir Max Verstappen y Checo Pérez ha vist eclipsat el seu protagonisme per una altra notícia força sorprenent: després de més de dues dècades, Ford torna a la Fórmula 1.

L'emblemàtic fabricant d'automòbils americà i Red Bull Powertrains han establert una aliança tècnica i estratègica a llarg termini per al desenvolupament de la unitat de potència híbrida de nova generació que es farà servir a la Fórmula 1 a partir de la temporada 2026. Així, la unió d'aquestes dues empreses (que donarà lloc al fabricant de motors Red Bull Ford Powertrains) dotarà d'unitats de potència els equips Oracle Red Bull Racing i Scuderia AlphaTauri des del 2026 fins a, com a mínim, el 2030.

Checo Pérez, pilot de Red Bull, al costat d'un Ford Mustang Mach 1

Una col·laboració que arrenca aquest mateix any

L'any 2026 serà quan veurem per primer cop en pista un monoplaça de l'equip Red Bull amb motor desenvolupat en col·laboració amb Ford. Però això no vol dir que l'aliança no s'iniciï fins aquell any, ja que en aquesta mateixa temporada 2023 Ford i Red Bull Powertrains treballaran en el desenvolupament de la unitat de potència que formarà part del nou reglament tècnic. Això inclou tenir preparats per a la temporada 2026 un motor elèctric de 350 kW i un propulsor nou de combustió capaç d'admetre combustibles totalment sostenibles.

Jim Farley, president i CEO de Ford Motor Company, va afirmar durant la presentació de la col·laboració amb Red Bull que "el retorn de Ford a la Fórmula 1 demostra cap a on ens dirigim com a companyia: posem el focus en experiències i vehicles moderns, cada cop més elèctrics i sustentats en programari". I precisament aquí és on trobem la clau d'aquesta aliança, ja que la idea de Ford és la de poder desenvolupar motors de combustió que fan servir combustibles sostenibles i, alhora, desenvolupar aspectes fonamentals de la mobilitat elèctrica, com poden ser el motor elèctric, les cel·les de la bateria, el programari de control de la unitat de potència i l'analítica.

Max Verstappen buscarà aconseguir més campionats del món de Fórmula 1 mitjançant aquesta nova col·laboració

Tot un referent al món de la competició

La història de Ford amb la Fórmula 1 ja té uns quants capítols escrits. La darrera temporada que la marca americana hi va estar present va ser la de 2004 (aleshores subministrava motors a l'equip Jaguar), però anteriorment va proporcionar les unitats de potència a equips com Lotus o Benetton i van pilotar els seus monoplaces pilots com Jim Clark, Ayrton Senna o Michael Schumacher.

Tot plegat demostra l'enorme interès de la marca de l'oval pel món de la competició, ja que l'any 2026 Ford estarà present a la Fórmula 1, el WEC, l'IMSA, les 24 Hores de Le Mans (Amb el Mustang GT3), el Mundial de Ral·lis (amb el Puma Hybrid Ral·li1 de M Sport Ford), la Baja 1000 (amb els Ranger Raptor i Bronco), la NASCAR, la NHRA i el campionat de Supercars.

stats