LES MOTOS DE LA NOSTRA VIDA
Història24/08/2019

Ossa Phantom: una alenada d’aire fresc al motocròs

Amb les Phantom, Ossa va arribar a tenir pilots molt bons: els belgues Gaston Rahier i Claude Jobé, el suec Hakan Carlqvist

i
Josep Lluís Merlos

BARCELONAEls germans Elizalde, José Antonio i Juan, emparentats amb la família Giró, propietària i fundadora d’Ossa, van ser els dos primers campions de motocròs de la història a Espanya, el 1959 i el 1960, respectivament. Portaven una Ossa que mai va arribar a produir-se en sèrie, equipada amb un motor Morini de quatre temps. Van ser els primers títols d’Ossa en motocròs... i els últims, ja que mai més tornarien a guanyar-ne cap.

Però, de fet, no va ser fins a mitjan anys 60 que, sobre la base del model 230, Ossa va produir una moto específicament pensada per a aquesta disciplina: la Stiletto. Al Saló de l’Automòbil de Barcelona del 1973 la marca del trèvol presentava una moto molt maca, la Phantom, que fabricarien durant gairebé quatre anys i que donaria peu a diferents versions per a la pràctica de l’enduro (Desert, Pioneer, Super-Pioneer, Explorer...), i fins i tot per anar al París-Dakar: l’any 1982 el periodista Juan Porcar es va convertir en el primer pilot espanyol de la cursa creada per Thierry Sabine.

Cargando
No hay anuncios

Amb les Phantom, Ossa va arribar a tenir pilots molt bons: els belgues Gaston Rahier i Claude Jobé, el suec Hakan Carlqvist (conegut amb el sobrenom de Carla, i que anys després guanyaria un campionat mundial amb Husqvarna), l’americà Marty Moates o, entre els d’aquí, Mingo Gris, Narcís Roca el Vampir i Fernando Randy Muñoz.

A més de l’estètica molt agressiva, la Phantom era coneguda per la lleugeresa i qualitat dels components que portava. Però la crisi del sector de finals dels 70, que també va afectar Ossa, va posar punt final a la producció d’un model que va aportar més promeses que realitats, i el 1982 va fer abaixar la persiana de la fàbrica definitivament, tot i que a nivell particular un grup de treballadors, establerts en cooperativa, durant un temps van seguir fent models de trial sense gaire èxit.