Comparativa fiabilitat
Ferran Vital

Les 10 marques de cotxes més fiables (i les 10 que ho són menys)

L'auditora nord-americana J. D. Power publica un estudi amb les marques més fiables a Alemanya durant l'any 2017

Kia Sorento / FERRAN VITAL Zoom

Un any més, Kia encapçala el rànquing de qualitat i fiabilitat que cada any elabora la nord-americana J. D. Power, basat en les dades de milers de conductors i provadors a Alemanya durant tot l’any passat. La marca coreana va registrar una mitjana de 72 problemes per cada 100 vehicles. Val a dir que l'estudi està centrat en errades i problemes de les unitats noves durant els primers mesos de vida útil del cotxe, i que penalitzen com a errades o problemes desajustaments electrònics o del sistema d'infoentreteniment, ventiladors que no funcionen correctament o errades del sistema de pressió dels neumàtics, entre altres possibles problemes lleus no necessàriament vitals per a un ús normal del cotxe.

Més enllà del primer lloc de Kia -repeteix lideratge per segon any consecutiu- val la pena destacar la segona posició de Genesis (filial de luxe del grup Hyundai/Kia) o el vuitè lloc de Hyundai, matriu de Kia i Genesis. 3 marques coreanes entre les 10 primeres del mercat occidental que donen una idea de l'abast del desembarcament asiàtic als Estats Units i a Europa, a les quals caldria sumar la japonesa Nissan, en desena posició.

Els alemanys de Porsche i BMW ocupen la part alta del rànquing, amb el tercer i el sisè lloc respectivament, mentre que per trobar un fabricant americà cal baixar fins al quart lloc, on Ford empata amb Ram. Els nord-americans també compten amb Chevrolet i Lincoln (la divisió de luxe de Ford) en setena i novena posició.

Les marques menys fiables el 2017

L'altra cara de la moneda de l'estudi de J. D. Power són les marques que han comptabilitzat més errades i problemes per cada 100 vehicles. En aquest cas els italians de Fiat i els britànics de Jaguar tenen el dubtós honor d'encapçalar aquest rànquing negatiu, cosa que fa reviure els vells fantasmes que encara arrosseguen aquestes marques.

La presència de Volvo -una marca associada a la seguretat i la fiabilitat- en la tercera posició de les marques menys fiables (o que acumulen més problemes) és molt sorprenent, igual que la presència de 4 marques japoneses (Mitsubishi, Mazda, Subaru i Infiniti) entre les 10 que més problemes han generat els primers mesos d'ús.

A més, dos fabricants europeus 'premium' com Land Rover i Audi també són presents entre les 10 marques menys fiables, i la nord-americana Jeep (històricament associada a la robustesa) també fa acte de presència entre les 10 marques menys fiables del mercat durant l'últim any.