Seguretat
Ara Motor

Els cotxes elèctrics hauran de fer soroll per llei

Una normativa comunitària obligarà tots els cotxes híbrids i elèctrics a fer soroll per evitar ensurts

Els cotxes elèctrics hauran de fer soroll per llei / SERGIO DOMÍNGUEZ Zoom

De ben segur que ens ha passat alguna vegada. Creuem confiats un pas de vianants o descarreguem objectes del maleter al costat de la vorera i un cotxe híbrid o elèctric apareix al nostre costat i ens espanta moltíssim.

Els cotxes electrificats no fan cap mena de soroll, cosa que beneficia el benestar del conductor i dels seus ocupants, però això pot generar alguna situació de risc als carrers amb vianants i ciclistes. Per això la UE ha aprovat una llei que entrarà en vigor el juliol del 2021, on exigeix als fabricants de cotxes híbrids i elèctrics que els seus vehicles incloguin un sistema d’avís acústic (AVAS, per les seves sigles en anglès) si volen ser homologats per circular al Vell Continent.

El sistema d’avís acústic AVAS entra en funcionament quan el cotxe circula per sota dels 20 km/h i quan el conductor engrana la marxa enrere per maniobrar, i és un so que ha de situar la seva freqüència entre els 56 i els 75 decibels, una franja prou àmplia que permet avisar els vianants o ciclistes sense arribar a ser molest pels veïns.

Quan el cotxe circula per sobre dels 20 km/h l’AVAS deixa de funcionar automàticament, ja que les autoritats pertinents creuen que el so del vehicle en moviment és suficient per alertar els altres usuaris de la via de la presència del cotxe.