Seguretat viària
Ara Motor

Més de la meitat dels conductors cometen infraccions a l’autopista

Un 38% dels conductors superen la velocitat màxima permesa i un 53% no activen els intermitents, entre altres infraccions

Una imatge de l'autopista AP-7 / ABERTIS Zoom

Un estudi de la multinacional Abertis efectuat al tram de l’AP-7 entre les localitats de Salou (Tarragonès) i Puçol (Horta Nord, al País Valencià) i que analitza el comportament de més de 58.000 turismes i 112.000 camions i altres vehicles pesants, revela que més de la meitat dels conductors (un 53,1%) no utilitzen els intermitents per senyalitzar la maniobra de canvi de carril en un avançament, i que un 67% no activen els intermitents de nou un cop efectuat l’avançament per indicar que tornen al carril d’origen.

Aquesta és només una de les dades que mostra l’estudi, que també conclou que un 3,4% dels conductors utilitzen el telèfon mòbil per enviar missatges o gestionar aplicacions mentre estan conduint. Tot que la xifra pot semblar petita, significa que cada 20 minuts circula un cotxe per l’autopista el conductor del qual no presta atenció a la carretera sinó que circula mirant el mòbil. Pel que fa als dispositius de retenció, com els cinturons de seguretat, l’estudi revela que un 10% dels ocupants de les places posteriors viatgen sense cordar-se el cinturó de seguretat reglamentari.

A més a més, l’informe d’Abertis, titulat ‘Observatori sobre comportaments dels conductors a la xarxa d'autopistes’, conclou també que un 38,1% dels conductors superen el límit de velocitat establert a l’autopista, que és de 120 km/h.

Per acabar, l’estudi apunta també que un 14% dels conductors circulen indegudament pel carril esquerre sense estar efectuant cap avançament i amb els carrils de la dreta lliures, i que un 20% dels conductors no mantenen una distància de seguretat adequada, cosa que podria originar una topada o col·lisió amb el vehicle precedent en cas d’haver de realitzar una frenada d’emergència.