Rutes
Ferran Vital

De Tortosa a Cantavella: ruta resseguint les passes de Ramon Cabrera

Us proposem una ruta de poc més de 150 quilòmetres pel sud de Catalunya, País Valencià i l'Aragó resseguint les passes de Ramon Cabrera al Maestrat

De Tortosa a Cantavella: ruta resseguint les passes de Ramon Cabrera / TURISMO DE ARAGÓN Zoom

Iniciem la nostra ruta a Tortosa, capital del Baix Ebre i bressol del general Ramon Cabrera. Porta d’entrada i sortida del Principat de Catalunya i important seu episcopal (que estén encara el seu radi d’acció al sud de Catalunya i el nord del País Valencià), Tortosa disposa de diversos elements culturals i històrics de primer ordre, com ara la Catedral de Santa Maria –magnífic exemplar del Gòtic tardà– o el Palau Episcopal, que igual que la Catedral, és del segle XIV.

Castell de la Suda Zoom

Castell de la Suda / Tortosa Turisme

Però si un edifici sintetitza l’herència romana i sobretot islàmica de Tortosa, aquest és la fortalesa de la Suda. Actualment reconvertit en Parador Nacional, val la pena gaudir de les privilegiades vistes que ens ofereix aquest castell tortosí.

Abandonem Tortosa per la carretera TV-3421 fins arribar al poble de la Sénia, nucli que dóna nom al petit curs fluvial que delimita la frontera administrativa entre Catalunya i el País Valencià. Creuem la línia imaginària per la carretera CV-105, una carretera de gran bellesa paisatgística que s’endinsa al Parc Natural de la Tinença de Benifassà.

Les fronteres es desdibuixen a banda i banda de la Sénia o entre el Maestrat valencià i l'aragonès

Conforme ens endinsem dins la Tinença (antic feu cistercenc) la carretera empitjora progressivament, tot i que és perfectament transitable per qualsevol turisme en bon estat. El paisatge també varia, i la presència d’alzinars i pins blancs ens anuncia la proximitat de Morella, capital històrica del Maestrat i feu carlí on el general Ramon Cabrera va consolidar la seva hegemonia.

Castell de Morella Zoom

Castell de Morella / Ajuntament Morella

I és que va ser a Morella on Cabrera va forjar la seva llegenda, en conquerir fins en dues ocasions una plaça dominada per un castell considerat poc menys que inexpugnable. Amb aquestes credencials la vista al castell és més que obligada, com també ho és passejar pel seu nucli antic. Avui, Morella és també un important centre gastronòmic, amb una oferta d’embotits i de tòfona autòctona que val la pena descobrir.

Deixem enrere Morella per la carretera CV-125 –en molt bon estat– en direcció a l’Anglesola (Iglesuela del Cid), ja al Maestrat aragonès, a la província de Terol, on encara es parlà català (o valencià o 'xapurreao', com diuen alguns autòctons). L’Anglesola havia estat una vila prou important a l’edat mitjana i un enclavament templer. Val la pena visitar l’església de la Purificació i l’edifici de l’Ajuntament (s. XV).

L'Anglesola Zoom

L'Anglesola / Viquipèdia

Un breu trajecte de deu minuts per la carretera A-227 ens porta fins al poble de Cantavella (Cantavieja), originàriament també sota domini templer i que va passar a ser un dels altres feus carlins de la comarca del Maestrat que el general Cabrera va convertir en plaça fortificada.

Plaça Major de Cantavella Zoom

Plaça Major de Cantavella / Turismo Aragón

Un dels grans atractius de Cantavella és la bellesa del seu nucli històric, molt ben conservat (val molt la pena visitar la plaça major o l’església de l’Assumpció), i malgrat que el vell castell carlí avui es troba en ruïnes, es pot visitar un museu del carlisme per aprofundir en l'empremta d’aquest moviment polític i social al Maestrat. També val la pena descobrir els productes autòctons de la zona, com ara el pernil o altres embotits i formatges turolencs.