La Guantera
Motor Proves 23/07/2021

Catalunya RX: un espectacle sense crispetes (a la tribuna)

5 min
L'edspectacle del Catalunya RX torna al Circuit per setè cop

BarcelonaCurses curtes, intenses, a l’esprint, de menys de cinc minuts de durada, que es disputen sense solució de continuïtat una darrere l’altra fins a prop de cinquanta tandes. Plenes d’emoció i intensitat, d’avançaments, de salts i relliscades, i de trompades d’una carrosseria contra l’altra. Cotxes molt potents, de més de 600 cavalls, i que acceleren millor que un F1. Pilots amb un gran prestigi i palmarès internacional, capaços de les maniobres més agosarades. Només faltarien les crispetes i un got de refresc curull de gel per fruir de l’espectacle des de la tribuna, però el protocol sanitari dictat pel Procicat impedeix menjar i beure a les graderies.

És el Mundial de ral·li-cròs (FIA WRX), que de nou torna al Circuit de Catalunya, on ja s’ha convertit en una clàssica cita ineludible de cada any. I aquest cop ho fa amb espectadors, després que la cita doble de l’any passat s’hagués de fer a porta tancada per la situació sanitària del moment. Una de les novetats d’aquest any és el format de dos dies de competició, divendres i dissabte, que acollirà els espectadors a partir de les tres de la tarda per eludir les hores de màxima calor, en un programa que s’acostarà a les nou del vespre.

L’altra és l’estrena de la categoria RX2-e, que es disputa amb cotxes totalment elèctrics de 335 cavalls, desenvolupats per l’enginyeria catalana QEV Technologies, que té la seu a tocar del circuit, juntament amb l’empresa sueca Oslbergs MSE. Josep Lluís García, el veterà pilot de l’Ametlla del Vallès i únic representant català en aquesta divisió, té una llarga trajectòria com a conductor dels vehicles de competició més diversos. A l’hora de valorar el cotxe que portarà ha sigut molt contundent: “Mai a la vida havia dut res amb una capacitat d’acceleració tan increïble i salvatge...”. El belga Guillaume De Ridder és el gran candidat a la victòria en aquesta estrena.

Aquesta temporada servirà per proclamar l’últim campió de la categoria Supercar, la més important, amb un cotxe amb motor tèrmic, ja que els promotors del certamen -els mateixos que gestionen el WRC, el campionat mundial de ral·lis- pretenen que l’any vinent aquesta categoria també es corri amb vehicles totalment elèctrics. “Aquesta recerca per la sostenibilitat s’alinea amb la voluntat del promotor d’acostar aquest esport a un públic jove, digital i connectat”, comenta Jordi Roquer, CEO de Seven Mila, l’organitzadora de la setena edició del Catalunya RX.

El cap de cartell dels disset Supercars que competiran és el suec Johan Kristoffersson, que ha guanyat el campionat mundial en tres ocasions, i que ara ha substituït el Volkswagen que pilotava per un Audi. Els bessons Timmy i Kevin Hansen seran els seus principals rivals, juntament amb el bicampió del DTM Timo Sheider -que porta un Seat Ibiza- i el jove Niclas Grönholm, fill de l’excampió mundial de ral·lis Markus Grönholm. El traçat, situat dins de la zona del Circuit de l’Estadi, fa 1.135 metres, i un 40% del recorregut és sobre terra.

La FIE celebra el desè aniversari amb una nova trobada solidària al circuit.

GP Fundació Isidre Esteve: esport i solidaritat s’uneixen al Circuit de Catalunya

A més de les curses de ral·li-cròs i Superbikes, i de les de F1 i MotoGP, el Circuit de Catalunya acull el seu GP més solidari aquest dimecres: el de la Fundació Isidre Esteve, entitat que enguany celebra el desè aniversari. El pilot d’Oliana participa aquest cap de setmana en la 37a edició de la Baja Aragón, la segona prova puntuable de la Copa del Món FIA de Bajas Cross-Country. Justament ara fa trenta anys que Esteve va debutar en aquesta cursa al manillar d’una TM 125. D’aleshores ençà l’ha disputat en divuit ocasions més: 12 en moto -de les quals n’ha guanyat sis- quatre en buguis i tres en cotxe. Aquesta serà la quarta vegada al volant d’un TT -poc apropiat per a la velocitat del recorregut d’aquest any-, acompanyat com sempre pel seu copilot i mecànic, Txema Villalobos.

L’Isidre comptarà dimecres amb la companyia de pilots com Nani Roma (màxim guanyador de la Baja, amb cinc victòries en cotxes i quatre en motos), Laia Sanz, Gerard Farrés, Carles Checa, Alex Crivillé o Cyril Despres, que no faltaran a la tradicional trobada solidària amb la FIE, que l’any passat no es va poder celebrar.

Esteve i la seva preparadora física, Lídia Guerrero, van decidir posar en marxa aquesta Fundació fa una dècada amb el propòsit que les persones que han tingut una lesió medul·lar puguin continuar la rehabilitació i la recuperació possible de la mobilitat més enllà del moment que reben l’alta del sistema sanitari. El seu primer repte va ser crear un espai que fes de pont entre el final de la rehabilitació i la integració del pacient a la societat amb l’esport i els seus valors. I així van néixer els Centre Pont, que actualment tenen dues seus, al Car de Sant Cugat i a Vigo, on a més d’atendre persones que han patit un accident s’hi fa formació de professionals i es treballa per a la recerca i la innovació. “Durant el confinament no podíem deixar els nostres usuaris sense activitat, així que vam començar a fer les sessions per videotrucada en els casos de necessitats més específiques, i a través de YouTube per a qui volia o podia fer les sessions en família cada dia en directe. D'aquesta manera va néixer el Centre Pont Virtual i ha quedat per als que no poden venir als Centres Pont físics”, explica Lídia Guerrero.

Fa dos anys, la FIE va començar a treballar també per millorar la inclusió social, i per això la Lídia comenta que “des del febrer treballem amb menes. Tenim 4 joves al Centre que estan rebent formació continuada sobre entrenament i discapacitat física. Un cop acabat el període de temps amb nosaltres, tindran prou coneixements per fer de voluntaris a la FIE o en altres institucions. O, en el cas que hi tinguin interès, buscar la fórmula perquè puguin seguir la seva formació de forma reglada”.

La trobada de dimecres al Circuit de Catalunya és una activitat per unir esport i persones. Per això a la tarda es faran diverses competicions ciclistes amb finalitat solidària, i a la nit hi haurà un sopar gastronòmic servir per Nandu Jubany al bell mig de la recta del traçat vallesà. La convocatòria, que es conclou amb una nit plena d’actuacions musicals i animada per l’actor Pep Plaza, està oberta a totes les persones que vulguin col·laborar als propòsits lloables de la FIE.

stats