Tecnologia
Ara Motor

Supercondensadors, el futur dels cotxes elèctrics?

Els supercondensadors poden ser el futur dels vehicles híbrids o elèctrics: més barats, ràpids, eficients i ecològics

Supercondensadors, el futur dels cotxes elèctrics? / MAXWELL Zoom

Les bateries de liti o d'ions i liti són, avui dia, la principal manera per emmagatzemar l'energia elèctrica que ha d'alimentar els motors dels cotxes híbrids i elèctrics, el futur de l'automoció al planeta.

El liti, però, també té una sèrie de problemes i desavantatges que hi estan associats, com ara l'escassa disponibilitat, la toxicitat o la dificultat de poder reciclar-lo de forma efectiva i econòmica. A més, la seva capacitat d'emmagatzematge és encara limitada, cosa que obliga els vehicles elèctrics a mantenir rangs d'autonomia limitats, i això els fa menys atractius de cara al gran públic.

Els supercondensadors tenen més capacitat d'emmagatzematge i es carreguen en pocs segons

Un grup de recerca britànic de les universitats de Bristol i Surrey, però, estan investigant les possibilitats dels supercondensadors en la indústria de l'automoció. Els supercondensadors són uns elements electroquímics que disposen d'una capacitat d'emmagatzematge energètic molt gran, a més de ser més duradors (es poden carregar i descarregar molts més cops que una bateria de liti), més eficients i amb materials més sostenibles i menys agressius amb el medi ambient, ja que el grafè –el material amb què es fabriquen la majoria de supercondensadors– és reciclable i un cop utilitzat es pot reconvertir en material orgànic per al compostatge.

Els supercondensadors, a més, es poden carregar i descarregar de forma molt ràpida, cosa que els fa especialment atractius de cara a aplicar-los als vehicles. De fet, Elon Musk, fundador i propietari de Tesla, ja ha mostrat el seu interès a aplicar aquesta nova tecnologia als seus vehicles elèctrics.

Ja hi ha alguns vehicles que funcionen amb supercondensadors. Per exemple, a la Xina hi ha autobusos que es carregen el 100% en només 80 segons, aprofitant les parades assignades de línia per rebre o deixar passatgers.

Bus alimentat per supercondensadors a Belgrad Zoom

Bus alimentat per supercondensadors a Belgrad / @Higher_bus

Les universitats britàniques han anunciat que a la primavera del 2017 volen tenir enllestit el primer cotxe alimentat per supercondensadors, un pas que podria resultar decisiu per a la definitiva implantació dels cotxes elèctrics.