Tecnologia
Ara Motor

Stan, el robot que aparca cotxes

L’aeroport de Gatwick estrenarà un robot capaç d’aparcar cotxes al pàrquing de forma autònoma aprofitant millor els espais

Stan, el robot que aparca cotxes / STANLEY ROBOTIC Zoom

Un dels principals problemes dels pàrquings dels aeroports (i altres nusos de transport, financers o comercials) és trobar un lloc adequat per aparcar-hi el cotxe. L’aeroport de Gatwick (Londres) estrenarà aquest estiu un programa pilot de la companyia anglesa Stan Robotic consistent en un petit robot autònom capaç d’aparcar els cotxes i anar-los a buscar.

El robot anomenat Stan funciona com un muntacàrregues convencional: identifica un vehicle pel seu volum o matrícula, el carrega i l’aparca en un espai més reduït que un conductor humà, ja que no necessita deixar espai entre cotxe i cotxe per obrir les portes.

Gràcies a aquest sistema robòtic els responsables de Gatwick creuen que podran oferir un terç més de places d’aparcament als seus clients, de manera que maximitzaran i optimitzaran l’espai disponible actualment.

El funcionament del sistema és molt senzill: el conductor tan sols ha de deixar el cotxe en un espai específic, fer una reserva mitjançant el seu dispositiu mòbil indicant el model de cotxe i la matrícula, i esperar que el robot Stan passi a recollir el seu cotxe.

El programa pilot començarà aquest estiu a la zona B de l’aparcament de Gatwick, amb uns 270 robots que aparcaran els cotxes dels usuaris del sistema. Si la fase de proves és satisfactòria, el programa s’estendrà a tot l’aeroport i a altres instal·lacions que hi puguin estar interessades.