Mobilitat sostenible
Ara Motor

El pla de Noruega per acabar amb els cotxes dièsel i gasolina el 2025

L’estat noruec castigarà fiscalment els compradors de cotxes nous amb mecànica de combustió tradicional el 2025

Recàrrega elèctrica / OPEL Zoom

Tot i ser un país productor de petroli –font de la riquesa i prosperitat del país–, Noruega segueix endavant amb l’ambiciós pla de renovar el parc automobilístic del país de cara al 2025. La idea és gravar amb més impostos (no pas prohibir) els compradors de cotxes nous de mecànica dièsel o gasolina, alhora que incentivarà els compradors de cotxes híbrids i elèctrics.

D’aquesta manera, Noruega vol aconseguir que pràcticament tot el parc mòbil del país sigui elèctric o híbrid en poc més de set anys. Val a dir, però, que actualment Noruega és un dels països del món amb un percentatge de cotxes elèctrics més alt del planeta, que el 2015 representava el 22% del parc mòbil total, i que presumiblement haurà superat el 30% el 2020.

Els propietaris de cotxes elèctrics poden circular pels carrils reservats als busos i transport públic i gaudir de la gratuïtat en autopistes i transports en ferri. Per si això no fos prou, els cotxes elèctrics paguen molt pocs impostos i es poden recarregar gratuïtament a la xarxa pública.

A més, el govern del país escandinau s’ha compromès a ampliar la xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, que actualment supera els 25.000 punts de recàrrega de titularitat pública.