LA GUANTERA

La tecnologia dels cotxes al servei de la ciència

Les aportacions de l’automoció a altres indústries són cada vegada més grans. A partir d’aquesta tardor, diversos centres mèdics del Japó disposaran dels nous robots que Toyota, un dels principals fabricants de cotxes de tot el món, ha desenvolupat per a utilitzacions científiques.

L’any 2007 el constructor japonès va presentar uns primers robots que servien com a assistència d’entrenament per caminar i per a la recuperació de l’equilibri, destinats a persones discapacitades, però també per a impedits puntuals, ja sigui per una malaltia o per una lesió.

Quatre anys més tard van presentar a la comunitat mèdica una evolució d’aquells primers prototips, i ara arriba el moment de la comercialització dels models fabricats en sèrie que, inicialment, ja han rebut comandes des de vint hospitals japonesos, que els podran provar en un congrés mèdic que es farà aquest estiu a Nagoya. Toyota ha treballat en col·laboració amb diverses institucions mèdiques per tal d’aplicar tecnologies pròpies de l’automoció a uns ginys destinats a millorar les diferents fases de rehabilitació de les persones afectades per una disminució de la mobilitat.

Més enllà d’aquests objectius, els robots d’entrenament de l’equilibri també tenen altres utilitats per a persones que, sense tenir cap limitació en la mobilitat, volen perfeccionar aquest sentit per aplicar-lo, per exemple, a la pràctica de determinats esports, com l’esquí, el tennis o l’equitació.

La finalitat que té l’evolució d’aquests robots és permetre que persones amb grans discapacitats puguin tornar a caminar i tenir una certa autonomia, primer amb l’entrenament que genera la utilització d’aquests robots i, en última instància, i en funció del nivell de limitació física, fins i tot sense la seva ajuda permanent.