LA GUANTERA

Saló Ocasió: l’‘outlet’ dels cotxes a preu de ganga

Saló Ocasió:  l’‘outlet’ dels cotxes  a preu de ganga / FIRA DE BARCELONA Zoom

Fa gairebé quaranta anys a Televisió Espanyola (TVE) hi havia un programa que es deia La gran ocasión. Els participants havien de demostrar les seves aptituds artístiques per fer-se mereixedors d’un contracte que els havia de portar a actuar de manera professional a diversos escenaris d’Espanya.

Des d’avui i fins al 8 de desembre les persones que vulguin comprar-se un cotxe a bon preu no hauran de passar cap prova de veu, però tenen al seu abast una gran ocasió amb motiu del saló que porta aquest mateix nom, i que es fa durant aquests dies al recinte firal de Montjuïc.

Aquesta és la trenta-cinquena edició d’una mostra que els últims anys ha anat creixent exponencialment, sobretot com més gran i important ha sigut la davallada de les vendes de cotxes nous. L’any passat, sense anar més lluny, en deu dies es van despatxar 2.037 vehicles, un 83% dels que hi havia exposats als diferents estands dels expositors, cosa que va significar un espectacular volum de negoci de més de 40 milions d’euros.

L’edició del Saló Ocasió del 2014 va deixar el llistó molt alt, però l’èxit assolit va ser tan gran que els promotors de la iniciativa fins i tot es van plantejar fer-la dues vegades a l’any, en comptes d’una, com es fa actualment: una ara, a l’últim trimestre, i una altra als voltants de l’estiu, que és quan es despatxen més cotxes. La proposta de moment ha quedat aparcada, i per ara només es farà la que aquests dies ocupa tot el protagonisme dels palaus 1 i 2 de Fira Barcelona.

Aquesta vegada els visitants podran triar entre un 25% més de vehicles exposats, ja que la xifra creix fins a les 2.500 unitats presentades per més de quaranta expositors directes.

El perfil d’aquests participants també ha anat canviant amb el temps. Aquesta trobada, promoguda pel Gremi del Motor i per la Federació Catalana de Venedors de Vehicles a Motor, va començar com una oportunitat per a les petites i mitjanes empreses de compravenda de vehicles. Això ja no és només així: aquests professionals continuen aportant la seva solvència, però d’uns anys ençà, els mateixos fabricants de cotxes també hi estan presents, de manera directa o a través de les companyies específiques que han creat per poder donar sortida a alguns dels seus estocs. D’aquesta manera, enguany al Saló Ocasió hi trobem representades de manera directa trenta-quatre marques, presents amb aquestes divisions o directament via els seus concessionaris oficials.

Els cotxes que podem trobar en aquesta mostra són d’allò més diversos: des d’un utilitari fins a un esportiu d’alta gamma. I això també vol dir que el ventall de preus és molt gran. Òbviament tots els productes oferts disposen de la garantia oficial que donen els venedors, i a més una entitat de certificacions independent amb tanta solvència com és l’europea Dekra els ha revisat prèviament.

En alguns casos podem arribar a trobar autèntiques gangues, amb descomptes que poden ser de gairebé el 30% del preu del cotxe. La clau per enxampar aquests petits tresors és anar a la fira com més aviat millor, ja que els primers dies és quan podem descobrir aquestes joies ocultes. La majoria són cotxes de demostració dels concessionaris, vehicles de gerència -i això vol dir molt ben equipats-, o els anomenats quilòmetre zero, que acostumen a ser models automatriculats pels botiguers, que es veuen obligats a assumir determinats models per complir amb els objectius que els exigeixen les marques cada any, i que després han de mirar de capitalitzar com sigui.

També poden ser interessants, encara que acostumen a tenir alguns quilòmetres, els cotxes procedents de flotes de rènting o de lloguer, que compensen el seu dilatat ús amb uns preus irresistibles. Una bona opció com a segon vehicle per a la família, o fins i tot per estrenar-se en la conducció si no ho hem fet encara.

Per a Joan Antoni Llopart, director de la mostra, “l’Ocasió és un saló familiar, tenint en compte la transcendència que té per a qualsevol economia domèstica l’adquisició d’un cotxe”. “Ho sabem i, pensant precisament en les famílies, hem volgut fer un saló agradable per a tothom, ple d’activitats per als més petits, per tenir-los ben distrets mentre els pares analitzen quin és el millor cotxe per comprar-se”, afegeix.

El Saló Ocasió espera rebre més de 30.000 visitants, en un horari que va des de les onze del matí fins a les vuit del vespre, cada dia fins al dimarts 8.