LA GUANTERA

Peugeot Quartz: 500 CV en un SUV d’esperit superesportiu

L’èxit de Peugeot en el terreny dels crossovers és força notable. Després d’avançar en el disseny de vehicles polivalents que han assolit un bon nivell d’acceptació, ara la marca del lleó fa un pas més amb la presentació a París del Quartz, que barreja conceptes propis de cotxes de segments molt diferenciats. Aprofitant la coneguda plataforma EMP2, que serveix de base per a altres cotxes del grup PSA, han creat un concept car que al saló francès ha compartit el protagonisme amb un altre brillant exercici d’estil de la marca, l’Exalt.

El Quartz aprofita la part inferior d’un SUV i la fusiona amb el cos d’una berlina de formes molt estilitzades. El resultat és un cotxe impactant, molt musculat, i amb una personalitat clarament esportiva. Però aquest Peugeot no és només una escultura, no tot es limita a un disseny bàsicament estètic. Aquest cotxe va empès per tres motors: un de tèrmic i dos d’elèctrics que, sumats, generen una potència de 500 cavalls.

Diu el fabricant que aquest cotxe funciona de tres maneres diferents: ZEV, Route i Race. La primera permet fer 50 km gràcies a un motor elèctric que podem endollar a qualsevol connexió domèstica; el segon combina el motor tèrmic 1.6 THP de la marca (un gasolina de quatre cilindres) amb el propulsor elèctric que trobem ancorat a l’eix del davant, i el tercer afegeix un segon motor elèctric, situat a l’eix del darrere. Aquesta configuració permet que, en funció de l’adherència que trobi cada roda, la potència es va repartint de manera independent a cadascuna d’elles a través de diferencials de lliscament limitat electrònicament. Un sistema realment enginyós.

Les sofisticacions del Quartz no s’acaben aquí. Per construir-lo s’han utilitzat materials molt nous, com la pedra de basalt, que mai s’havia fet servir en automoció, i que serveix de primera matèria per a la creació de la consola central. Aquest cotxe utilitza una roba produïda per un teler digital que fa servir fil de polièster procedent d’ampolles d’aigua de plàstic reciclades.