18/05/2013

X Games, la Font Màgica vessa adrenalina

2 min
L'Estadi Lluís Companys acollirà la prova de ral·licròs.

Aquesta setmana hem conegut un informe que determina que Barcelona és un dels llocs predilectes per organitzar esdeveniments de projecció internacional. Que la cadena televisiva americana d'esports ESPN -tot un referent mundial- hagi triat la capital catalana com una de les seus d'estiu dels X Games n'és una confirmació.

De fet, la que està considerada l' olimpíada dels jocs extrems ocupa més de 31.000 metres quadrats de l'Anella Olímpica de Montjuïc, cosa que significa el muntatge més gran que la ciutat ha viscut per un esdeveniment esportiu després dels Jocs del 92.

La pluja ha complicat moltíssim la logística de la trobada, i també ha deslluït una mica les proves que s'han fet a l'aire lliure, com ara l' skateboard . En canvi, aquest element pot ser un al·licient més per a les proves de motor que es fan al descobert, com l'enduro que es farà aquesta tarda a l'Estadi Olímpic i el ral·licròs de demà, també al Lluís Companys.

Precisament aquest últim és el plat fort dels X Games. La cursa ens permetrà veure en acció el català Nani Roma (Mini) o el madrileny Carlos Sainz (VW Polo) contra els grans especialistes nòrdics i americans del Global RallyCross Championship, que consta de nou curses, tres de les quals estan dins del calendari dels X Games.

Ford és la marca que domina l'especialitat, sobretot gràcies als models derivats del Fiesta ST: cotxes lleugers, petits, amb tracció integral, propulsats per un motor que dóna 550 CV de potència; capaços de fer el 0 a 100 en només dos segons i molt lleugers gràcies a unes carrosseries que combinen el Kevlar amb la fibra de carboni.

El mecanisme de la competició consta de diverses mànegues que donen accés a una final amb només deu pilots en pista que s'hauran de barallar per les medalles d'or, plata i bronze, com als Jocs Olímpics.

Durant les proves, els pilots disposen d'una volta comodí que els permet agafar una vegada un recorregut alternatiu més curt. L'estratègia de triar el moment adequat per fer-ho va proclamar guanyador al Brasil l'americà Scott Speed -el líder del campionat-, que havia competit a la F-1 amb l'equip Toro Rosso.

Tant Roma com Sainz ho tenen complicat, ja que no tenen l'experiència dels rivals en aquesta modalitat espectacular en què les lluites porta contra porta i els salts espectaculars requereixen una tècnica molt concreta.

Demà els veurem en acció contra els mediàtics Ken Block i Travis Pastrana, un americà procedent del motocròs que també ha passat per la NASCAR i que ara està dedicat a aquestes proves de drifting (derrapatges). La cita catalana també permet veure competir el californià Tanner Foust, que s'ha emportat els dos últims campionats i que també dedica el seu temps a fer d'especialista en seqüències de risc en pel·lícules com L'ultimàtum de Bourne .

Un altre dels cracs que podrem veure és Dave Mirra, que té el rècord de medalles als X Games, sobretot gràcies a les seves actuacions en l'especialitat del BMX, en què és tot un mite, com ho demostra el fet que sigui el protagonista dels videojocs més populars consagrats en aquest àmbit.

Com Mirra, un altre mite per als seguidors més entusiastes dels X Games és el seu compatriota Tony Hawk, que dijous havia de fer una exhibició privada de skateboard que, finalment, es va haver de suspendre per culpa de la pluja.

stats