LA GUANTERA

ECall: una trucada a temps salva moltes vides

Un 75% de les morts a les carreteres acostumen a passar en els primers seixanta minuts després de l'accident

Un 75% de les morts a les carreteres acostumen a passar en els primers seixanta minuts després de l’accident; és el que en seguretat viària s’anomena l’hora daurada. Una trucada a temps als serveis d’emergència sanitària redueix aquesta estadística al 50% a les àrees interurbanes, i en un 40% dins les ciutats. Això vol dir que si tots els cotxes que circulen per Europa equipessin aquest dispositiu de manera obligatòria se salvarien 2.500 vides cada any; traduït en diners, segons els barems que es fan servir en l’anàlisi de la sinistralitat viària, seria un estalvi de 20.000 milions d’euros anuals.

L’eCall ja està implantat en 23 països de la Unió Europea. A l’Estat només un 17% dels vehicles matriculats inclouen aquest sistema, en la majoria dels casos com a equipament opcional, i gairebé sempre en automòbils del segment més luxós del mercat. Només set marques del mercat espanyol inclouen aquesta opció al seu equipament, que als Estats Units va començar fa més d’una dècada i que aquí fa menys de cinc anys només que es troba en determinats models puntuals. En cas d’accident, o d’un cop fort al vehicle, l’eCall dispara una trucada al 112. No és només una trucada de veu, també transmet informacions com les característiques del vehicle, que poden ser molt valuoses en cas d’una possible excarceració, perquè posa sobre avís de les condicions en què s’haurà de fer l’evacuació dels ocupants del cotxe.

Encara que els usuaris hagin quedat inconscients i no puguin fer aquesta trucada de manera manual, el sistema interpreta la situació d’accidentalitat tot sol, i efectua automàticament aquesta trucada.

L’eCall utilitza la xarxa GSM per enviar els missatges, i recull la informació del GPS per situar exactament el vehicle sinistrat.