LA GUANTERA

Comprar un cotxe ja no és tan avorrit

Comprar un cotxe ja no és tan avorrit Les bicis elèctriques obren camí a la moto Cotxes i motos ‘verds’, mercats amb comportament diferent Zoom

‘FUEL CELL’ O HIDROGEN

L’aposta per l’hidrogen ja no és una especulació. Marques com Toyota l’han fet realitat amb la comercialització imminent del Mirai, l’alternativa de la casa japonesa basada en la tecnologia FCV ( fuel cell vehicle ), també coneguda com a pila de combustible. Ja el podem veure al Japó; aquí haurem d’esperar a finals d’any.

GAS NATURAL COMPRIMIT

No l’hem de confondre amb el gas liquat de petroli (GLP). Amb un Seat León TGI dotat d’aquesta tecnologia podem anar de Barcelona a Madrid per només 20 euros. El GNC és un 50% més econòmic que la gasolina, i un 30% més barat que el dièsel. A Seat també l’apliquen al Mii Ecofuel, cosí de l’Octavia G-Tec i l’A3 G-Tron.

HÍBRID DE GASOLINA

Abans del 2020, Hyundai vol convertir-se en el segon fabricant mundial de cotxes ecològics. Per això ha presentat recentment el Sonata híbrid, amb un motor de gasolina i un d’elèctric que podem endollar a la xarxa. Aquest cotxe aprofita la plataforma de l’i40. El vam veure al saló de Detroit, però aviat arribarà a Europa.

ELÈCTRICS AMB FIL LLARG

L’autonomia -la durada de les bateries- és el cavall de batalla dels elèctrics. Difícilment en trobem cap que superi els 200 km. Al Saló de Ginebra hi havia el Quant Quantino, amb una autonomia, diuen, de 1.000 km! (gràcies a la utilització de líquid iònic per a les recàrregues), 136 CV i 200 km de velocitat punta.

HÍBRID DE DIÈSEL

A Audi no únicament aposten pels híbrids, com ara l’A3 e-tron, que es combinen amb motors de gasolina. L’espectacular Q7 e-tron (com el Volvo V60) utilitza un motor de gasoil en conjunció amb un d’elèctric. Dades espectaculars: de 0 a 100 en 6 segons, 225 km de punta, i només 1,7 l de dièsel per fer 100 quilòmetres!

ELÈCTRICS D’ALT VOLTATGE

El nou Honda NSX és un híbrid que combina un motor tèrmic de 550 CV i tres d’elèctrics!: dos a l’eix del davant i un altre entre el de combustió i el canvi. Aquest biplaça no és un concept, sinó una realitat que suposa la segona generació de l’esportiu més radical de la marca, 25 anys després del llançament de l’original.

100% ELÈCTRICS

La tecnologia elèctrica també arriba als vehicles industrials lleugers. A Barcelona Nissan fabrica la furgoneta e-NV 200, a la qual, tenint en compte la capacitat de set places, també podem donar un ús familiar. La podem comprar al comptat, o sense bateries, i llogar-ne anualment en funció de la utilització que en fem.

EMBOLICA QUE FA FORT

El Mobile World Congress dóna peu a tota mena d’especulacions tecnològiques. També en vam veure d’aplicades a l’automoció. El Rinspeed Budii és com un aparador amb rodes on podem veure tota la tecnologia inventada al servei de la conducció autònoma. Quan jo era petit també deien que els cotxes volarien l’any 2000.

Les bicis elèctriques obren camí a la moto

La compra d’un cotxe híbrid és cool en determinats països. Els fabricants ho han detectat i hi enfoquen les estratègies de màrqueting. A les motos la tendència encara no ha arribat. La majoria de vendes d’elèctriques es fan a corporacions que en fan un ús clarament industrial. A l’espera de la reacció dels particulars davant de productes que han d’arribar, com la Bultaco Brinco, les bicicletes elèctriques, a mig camí de la moto, poden despertar nous hàbits de consum.

Cotxes i motos ‘verds’, mercats amb comportament diferent

Les vendes de cotxes a l’Estat han crescut un 32,2% en el primer trimestre de l’any, comparat amb el mateix termini del 2014. Dels 267.157 vehicles nous que s’han matriculat, un 64,8% van amb propulsor dièsel, un 33,5% tenen motor de gasolina, i un 1,6% utilitzen tecnologies híbrides o són elèctrics.

En el cas de les motos, les opcions més netes no tenen tanta acceptació, també perquè hi ha menys alternatives comercials i menys camins per triar. El mercat de les dues rodes ha crescut un 19,4% en els tres primers mesos de l’any, fins a arribar a 24.574 motos i ciclomotors nous. D’aquestes unitats, només 93 -un 0,4%- porten motors elèctrics, una xifra que pot semblar pobra, però que no ho és tant si veiem que significa un increment del 45,3% (gairebé 30 unitats) en relació a les vendes elèctriques dels mateixos tres mesos de l’any passat.

La falta d’incentius aplicables al mercat de les motos i ciclomotors no ajuda a activar un sector que camina sol, sense cap ajuda oficial, sobretot si es compara amb el que passa amb la indústria de l’automòbil.