16/03/2013

Les Comes 4x4: el festival de la benzina

2 min
Una imatge de l'última edició del 4x4 de les Comes.

L'any passat hi van participar més de 1.000 automòbils. Avui i demà n'hi pot haver molts més. I és que les limitacions que els usuaris dels cotxes totterreny tenen per anar a la muntanya, marcades per la llei d'accés motoritzat al medi natural, estan molt definides. Per això el Festival 4x4 és una oportunitat única per gaudir de les possibilitats dels cotxes off-road sense cap mena de restricció.

Amb aquesta filosofia, la trobada que comença avui es converteix en el marc de referència dels entusiastes d'aquesta mena de vehicles, no només a Catalunya, sinó fins i tot al conjunt de l'Estat.

La finca situada a les Comes, a mig camí entre Sant Joan de Vilatorrada i Súria, és un autèntic paradís del 4x4, un parc temàtic del món del fora d'asfalt, tant pel que fa als cotxes com a les motos, però sobretot per als amants de l'aventura i l'aire lliure. De fet, en aquest indret s'hi fan sovint moltíssimes activitats empresarials, i és un escenari que molts pilots i equips fan servir per entrenar-se amb total seguretat.

Nascuts de les cendres

Quan el pilot manresà Pep Vila va adquirir juntament amb Rosa Ars aquests terrenys que havien estat devastats per l'incendi que el 1994 va calcinar un grapat d'hectàrees del Bages, ho van fer amb la idea de recuperar-los des del punt de vista biològic, i per destinar-los a tot un seguit d'activitats esportives relacionades amb el seu àmbit professional.

Avui les Comes disposa d'un espai natural de 518 hectàrees, amb més de 60 quilòmetres de pistes forestals en què hi ha marcats diversos recorreguts amb diferents nivells de dificultat. Les pluges que han caigut els últims dies han omplert les basses que hi ha escampades per diversos indrets d'aquests circuits i, a més, han deixat el terreny en unes condicions òptimes, però que posaran a prova les aptituds al volant dels conductors.

Al Festival 4x4 els participants tenen ocasió de fer aquests circuits amb els seus propis vehicles, però també amb els que alguns fabricants d'aquesta classe de cotxes els oferiran, ja que la trobada significa un marc únic per presentar els models nous i les gammes completes dels constructors a un públic específicament consumidor d'aquests productes. Això fa que la cita bagenca sigui també un veritable saló de l'automòbil 4x4.

Pro Motor, l'empresa que s'encarrega de gestionar aquest esdeveniment, ha reunit per a l'ocasió moltes cares conegudes, com la del motorista Marc Coma -tres vegades guanyador del París-Dakar-, la del pilot d'Oliana Isidre Esteve i altres participants habituals dels grans raids-aventura que es fan a l'Àfrica i a Sud-amèrica.

Els assistents al festival tindran l'ocasió de viure sensacions singulars, fent de copilots del buggy que conduirà el mateix Esteve -que aquesta tarda farà una conferència allà mateix- o de tripulants d'altres vehicles de competició com el Seat Toledo Marathon de Jaume Aregall, els Mitsubishi de Jordi Gaig i Francesc Termens, o el camió de l'equip KH-7 que va guanyar la categoria 6x6 de l'últim Dakar amb Jordi Juvanteny, José Luis Criado i Enric González. Tots ells rodaran en un circuit de dos quilòmetres, molt espectacular i ple d'obstacles, especialment habilitat per a aquesta activitat.

La jornada comença a les nou, tant avui com demà, i s'allarga fins a gairebé les set del vespre.

stats