Història
Ferran Vital

L'origen de l'estrella de Mercedes

L'estrella no va ser el símbol de Mercedes fins després de la unió amb Benz al 1926

L'origen de l'estrella de Mercedes / MERCEDES-BENZ Zoom

La de Mercedes és una història peculiar. Els creadors de l’automòbil modern deuen el seu nom a la unió de dues empreses diferents, la “Daimler-Motoren-Gesellschaft” (creadora del primer automòbil de la història fabricat sota patent i la “Benz&Cie”. El president de la Daimler, el senyor Emil Jellinek (empresari alemany d’origen magiar i jueu) va anomenar Mercedes al seu primer model automobilístic, l’any 1902. El senyor Jellinek va adoptar aquest nom ja que era amb el que anomenava carinyosament a la seva filla (que tampoc es deia Mercedes), i era el sobrenom amb el que s’inscrivia a les proves automobilístiques de començaments del segle XX.

Jellinek al volant d'un Mercedes al GP de Niça de 1901 Zoom

Jellinek al volant d'un Mercedes al GP de Niça de 1901 / Daimler

Daimler i Benz van continuar com fabricants separats fins l’any 1926, quan la situació econòmica alemanya, castigada per l’atur i la crisi sorgida després de la derrota militar a la Primera Guerra Mundial, va propiciar la fusió entre les dues empreses. De la fusió de totes dues va aparèixer un nou grup industrial, anomenat Daimler-Benz. I aquest gran grup industrial tenia, entre altres, una divisió automobilística, que va rebre el nom de Mercedes-Benz. Amb tot, Mercedes no és una empresa per si mateixa, si no una filial, una divisió industrial i comercial de la gran Daimler-Benz.

I una estrella

Tan conegut com el seu nom, el símbol de la marca amb seu a Stuttgart és una estrella de tres puntes. La fusió necessitava un nou emblema que unifiqués els símbols de Daimler i Benz. Si el símbol de Mercedes era un oval platejat, el de Benz era una esfera daurada.

Antic escut de Mercedes, any 1902 Zoom

Antic escut de Mercedes, any 1902 / Daimler

Gottlieb Daimler havia registrat dos dissenys d’estrelles (amb tres i quatre puntes) els anys anteriors a la fusió. Un cop creada Daimler-Benz, es decidí recuperar el símbol de l’estrella platejada de tres puntes com a nou emblema per la divisió automobilística Mercedes-Benz.

Evolució del símbol de Mercedes fins la fusió de 1926 Zoom

Evolució del símbol de Mercedes fins la fusió de 1926 / Mecedes-benz

El símbol ha anat modificant el seu aspecte durant els seus noranta anys de vida, però mantenint la seva essència fins desembocar en l’actual, tridimensional i que data de l’any 1989.